Månadens Gjutare – Ronnie Rossander

0
4850

Månadens Gjutare heter Ronnie Rossander och är sedan snart två år ägare och vd för Broby Modellindustri AB. Tidigare har Ronnie arbetar på företag som Volvo Cars, EBP och Safeman och har lång erfarenhet av roller i ledande positioner inom industrin. Broby Modellindustri var ett välbekant företag för Ronnie, som i sin tidigare roll som vd på EBP gjort många inköp därifrån och hade gott förtroende för företaget. Broby Modellindustriutför 5-axlig höghastighetsbearbetning och verktygsframtagning för bland annat gjuteriindustrin.

Text: Lotta Larsby
Foto: David Elg

När Ronnie köpte bolaget vid årsskiftet till 2019 hade han varit kund till Broby Modellindustri i drygt tjugofem år, så han kände väl till både företagets anrika historia och den dåvarande ägaren Sven Mars. Att Ronnie skulle ta över företaget blev däremot klart genom en slump. Ronnie var vid den tiden vd för EBP, som gör karosskomponenter till bilar, och var därigenom i kontakt med Broby Modellindustri i egenskap av kund.
I ett telefonsamtal gällande ett inköp, berättade Sven för Ronnie att han planerade att trappa ner. Ronnie som redan gått i funderingarna på att investera i ett bolag, såg det gyllene tillfället. Sven var mån om att företaget, som hans far Harry Mars startat redan på 1950-talet, skulle gå vidare till någon som kunde förvalta arvet. Efter en tjugofem år lång relation kunde han vara trygg i att Ronnie var rätt person för jobbet.

DET VAR NÄR Ronnie arbetade på Volvo Cars i Olofström som han först började köpa fixturer från Broby Modellindustri. Ronnie berättar att Broby Modell, som företaget kallas i folkmun, alltid varit ett väldigt brett företag, vilket han själv som kund upplevde som en stor fördel.
–Det är smidigt för kunderna att slippa vända sig till flera olika leverantörer. Här kan de få hjälp i flera led. När vi har hjälpt en kund med formverktyg blir det lättare för oss att även hjälpa till med fräsfixturer och monterings-fixturer, eftersom vi redan caddat (cadritat) upp allting.

RONNIE HAR EN lång karriär inom en rad olika företag bakom sig, men berättar att han egentligen aldrig har sökt ett enda jobb. Alla nya positioner han har tagit sig an har möjliggjorts tack vare att han har visat  framfötterna och haft goda arbetsrelationer med kollegor, kunder och leverantörer. Ronnies karriär inom industrin började på pressarna på Volvo Cars i Olofström. Det arbetet blev han erbjuden redan när han studerade cnc cad cam och Volvo ringde till skolan för att söka nya medarbetare. Han arbetade i Volvos produktion i ett par år och blev därefter erbjuden en roll som tekniker, vilket han jobbade med fram till 1994. Då skulle en ny process inom komposittillverkning startas på Volvo. Ledningsgruppen frågade vem som var intresserad, Ronnie räckte upp handen och kom med i gruppen. Där arbetade han fram till 2001 med att göra komposit till Volvos bilar, det handlade om ungefär 500.000 artiklar varje år. Under tiden flyttade avdelningen från Olofström till Ljungby och Ronnies uppgift blev att ansvara för flytten och bygga upp organisationen i Ljungby. Det var tänkt att Ronnie skulle vara utlånad i sex månader till Ljungby för att sedan återvända till Olofström. Dock tog det bara två månader innan avdelningen i Ljungby bad honom att stanna kvar, vilket han tackade ja till och där blev han kvar i ytterligare fyra år. Ronnie trivdes bra med arbetet men tröttnade till slut på att pendla tio mil enkel resa från hemmet utanför Olofström. Just då slumpade det sig så, att en av maskinerna i Ljungby gick sönder och det skulle kosta mycket tid och pengar att få den reparerad. Ronnie började ringa runt till företag för att se vem som hade kapacitet att stödköra, under tiden maskinen åtgärdades.
–Jag fick napp hos Safeman Automat i Olofström och talade med ägaren där. Han berättade att de precis hade köpt en fräsmaskin och inte hade en enda minut beläggning på den, utan hade köpt den i ren spekulation. Ronnie åkte ner några helger för att hjälpa till att köra igång jobben. Måndagen efter tredje helgen ringde ägaren på Safeman och frågade om han ville börja arbeta där. På Safeman stannade Ronnie i elva år och i slutet av den perioden arbetade han med ett innovativt projekt inom lättviktsmaterial tillsammans med IKEA. När projektet var över kände Ronnie sig inspirerad att ta sig an nya utmaningar. Än en gång slumpade det sig på så vis att han fick möjlighet att börja på ett nytt jobb. Den här gången som produktionschef på EBP vilket han arbetade som i ett år innan han blev erbjuden rollen som vd.

RONNIE BESKRIVER SIG själv som en person som är beroende av utveckling. Även om han kände att han hade relativt fria tyglar i sin roll som vd på EBP, var han nyfiken på vad han skulle kunna åstadkomma med än mer fria tyglar, som både ägare och vd för ett företag. Han berättar att hans far dessutom drev bolag, där Ronnie började arbeta redan som 13-åring, och att det säkert också var en bidragande faktor till drömmen.
– Jag kan inte stå still på samma plats för länge, utan vill hela tiden utveckla och förnya mig. Det tror jag att jag har oändliga möjligheter att göra i den här rollen.
Arbetsprocesserna på Broby Modell passar bra för Ronnie, eftersom företaget gärna följer sina kunder redan från utvecklingsstadiet och prototypframtagande. Han berättar att de gärna är med så tidigt som möjligt i processerna, eftersom de då bland annat kan ge råd om val av material.
–Jag lär mig otroligt mycket genom att få följa processer. Eftersom vi arbetar med allt från grov betong till tunn filt och allt däremellan, i storlekar från några centimeter upp till sex meter, kan vi applicera vår breda erfarenhet om material på nya, kanske oväntade, segment.

RONNIE HAR STORA planer för Broby Modells framtid. Det har han haft sedan dag ett och förankrade tidigt detta i ledningsgruppen. Bland annat innebär målen en radikal tillväxtplan de kommande fem åren. Utveckling skall ske inom segmenten de arbetar med idag samt genom att bredda sig ytterligare inom nya spännande material och tekniker.
–Exempelvis brandsäkerhet börjar dyka upp som en het potatis nu. Både gällande elbilar, tågindustri och fartygsindustrin. Där finns det stora möjligheter för leverantörer.
Broby modell har tretton stycken 5-axliga NC-maskiner där de kan bearbeta i stort sett alla typer av material. För metallindustrin handlar det främst om aluminium och stål. Ronnie berättar att kapaciteten att kunna fräsa i alla material även det bidrar till företagets bredd.

TACK VARE ATT de under fjolåret var mycket aktiva i att hitta nya kunder har det bortfall de nu upplevt på grund av Corona, kompenserats av de nya kunderna. Det har inneburit att de sluppit permitteringar. När pandemin släpper tror Ronnie att de står bra rustade, eftersom han då tror att de gamla kunderna växlar upp igen och kommer tillbaka, samtidigt som de har sina nya kunder att ta hand om.
–Jag tror att vi kom in i den här perioden med rätt kostym. Jag tror att det är viktigt att ha örat mot rälsen, inte vara rädd för nya material, nya tekniker, nya lösningar och samarbeten.
Ytterligare något som Ronnie upplevt av Coronapandemin är att många företag har börjat erfara att det inte alltid är problemfritt att göra inköp från andra sidan jorden, utan nu letar efter mer geografiskt nära alternativ och samarbeten.

ETT EXEMPEL PÅ samarbeten är teknikklustret Techtank som Ronnie har engagerat sig i. Det är ett nätverk som innefattar ungefär 35 till 40 företag i Skåne, Blekinge och Småland. Inom nätverket finns många utbildningar som medlemmarna till rabatterat pris kan delta i. De anordnar även något som kallas “talangattraktion” vilket innebär åtgärder för att locka unga människor till industrin. Dessutom uppmuntras skapandet av synergieffekter mellan geografiskt närliggande företag. Ronnie har själv ett dagsfärsk exempel på en sådan synergi. Techtank hade nyligen ett digitalt möte där det visade det sig att ett stort företag, som tillverkar kylare till lastbilar och ligger i närliggande Sölvesborg, mycket väl kunde ha nytta av det som Broby Modell erbjuder. De hade tidigare inte en aning om att Broby Modell fanns och har valt att göra mycket av sina inköp från andra länder. Genom att de nu fanns i samma nätverk, har Broby Modell kunnat lämna en offert på prototyper till företaget och förhoppningsvis leder det till ett hållbart samarbete som både blir bra för Broby Modell och miljön.

VAR HAN DÅ någonsin rädd och nervös för att ta över ett redan befintligt företag med allt ansvar det innebär?
–Jag skulle inte säga att jag var rädd, men jag har stor respekt för ansvaret. Jag ansvarar ju för människorna som arbetar här och även deras familjer. Ronnie berättar att han tror att det är viktigt att föra en öppen kommunikation med sina medarbetare och arbeta enligt tydliga och relevanta målbilder.
–Om mina kollegor vet hur och varför saker sker samt vilka mål vi behöver uppnå, är det lättare för alla att arbeta i samma riktning och välkomna utveckling.//

OM BROBY MODELLINDUSTRI:
• Grundades 1957
• Utför 5-axlig höghastighetsbearbetning och verktygsframtagning
• Cirka 20 anställda
• Exempel på vad som tillverkas är prototyper, gjutmodeller, vakuumformningsverktyg, formsprutningsverktyg, kontrollfixturer och monteringsfixturer.

OM RONNIE:
Namn: Ronnie Rossander
Yrke: Ägare och vd Broby Modellindustri
Bor: Utanför Olofström
Familj: Fru och tre vuxna barn
På fritiden: Pysslar hemma med huset och trädgården. Har lite skog att ta hand om. Tidigare aktiv inom fotboll både som tränare och spelat.
Låt till Spotifylistan Gjutarlåtar: Håkan Hellström- Ramla