Månadens Gjutare – Lars Pettersson och Johan Thurnäs

0
4132

Månadens Gjutare är en titel som i vanliga fall tillfaller en person per tidning, men i detta nummer är utmärkelsen lite speciell. Den delas nämligen av två personer, Lars Pettersson och Johan Thurnäs. De driver företaget GiAB i Halmstad tillsammans sedan 2001 och arbetar med att leverera förnödenheter till bland annat gjuteribranschen. GiABs själ består av Lars och Johan och en delad titel var det givna alternativet. De är jämngamla så när som på ett halvår och beskriver sin arbetsrelation nästan som om de vore ett gift gammalt par. De har trivts fint med att arbeta tillsammans i alla år och tycker båda att gjuterivärlden är en fantastisk värld att arbeta i. De ser gjuteribranschen som en mycket speciell och rolig bransch, det händer alltid något och en arbetsdag har inte varit den andra lik.

Text: Lotta Larsby
Foto: David Elg

Lasse och Johan har båda varit verksamma som leverantörer till gjuteriindustrin sedan slutet av 1980-talet. Först var de kollegor på företaget Elmonta, senare Smältteknik, i Halmstad. När Lasse kom in i företaget, hade Johan redan arbetat där i ungefär ett år. Tidigare arbetade Lasse en kort period som undersköterska och fick sedan jobb på Lundgrens gjuteri i Halmstad. Johan är uppvuxen på en gård mellan Halmstad och Falkenberg och fick jobb på Pilkington Floatglas.
År 2001 skulle Smältteknik säljas och de två kollegorna var spekulanter på att ta över företaget. Så blev det dock inte, utan de tog det stora steget att säga upp sig från sina fasta tjänster och starta ett eget företag, som leverantör till gjuteribranschen. Det var som de själva beskriver ett beslut på vinst och förlust. Lasse berättar.
–Vi hade inga färdiga kunder i vår portfölj och vi visste egentligen inte hur det skulle gå, vi fick börja på ruta ett.
I början arbetade de hemifrån på varsitt håll med lagret i Lasses garage. Att de redan från början valde att lagerhålla sina produkter är något de verkligen vunnit på, som Johan formulerar det.
–Har vi det på lager kan vi sälja det! Även om det var ett stort beslut på vinst och förlust att starta under egen regi, har vi aldrig ångrat att vi tog det steget.

SEDAN STARTEN 2001 har det hänt mycket med GiAB, från att sitta på hemmakontor har de bytt lokaler två gånger och sitter nu sedan ungefär tio år i en lokal på Svarvaregatan i Halmstad. Förra året hade GiAB sitt bästa omsättningresultat sedan starten. Under många år var det bara Johan och Lasse på företaget men sedan två år är även Johans äldsta son Niklas anställd. Det ser de som ett första steg i generationsskiftet, även om Niklas för närvarande är pappaledig med vad som kanske kan bli ytterligare en ny generation i företaget, som trots allt får gå under benämningen familjeföretag.
Lasse berättar att även hans 17-åriga dotter har hjälpt till på lagret om somrarna och de hoppas även på att kunna väcka ett ordentligt intresse hos Johans andra son. Johan beskriver att det har varit en förutsättning att deras familjer hela tiden har varit involverade i företaget.
–Vi hade aldrig kunnat göra det här utan stöd från våra respektive och våra familjer. Den här typen av företagande är verkligen en livsstil och vi är i princip alltid tillgängliga för att våra kunder ska känna sig trygga med oss.
Även om det inte sker ofta, händer det att kunderna har fått akuta problem och ringer upp oss på kvällar, eller helger. Då kan det hända att vi får köra ut med förnödenheter till kunderna. Även där har familjen i form av Lasses far och svärfar varit behjälpliga med att sköta leveranser. Lasses far, som själv arbetade på gjuteri tycker att det är extra roligt att behålla lite av den kontakten.
–Både min far och svärfar är pensionärer, så dem har vi skickat ut med jämna mellanrum. Jag skickade till exempel pappa till Svedala för en akut leverans för ett par år sedan. Men jag hittar ju inte i Svedala, sa pappa då. Äh, du hittar ju till Sturups flygplats, det löser du, berättar Lasse med ett skratt.

GIAB LEVERERAR ALLA typer av förnödenheter men främst med fokus på det som har med smältan att göra. De anser att det är viktigt att de har stor kunskap om de produkter de förmedlar men att de inte kan vara experter på allt. De får mycket av sin kunskap från när de är ute på kundbesök med de som dagligen använder deras produkter. Det är inte ovanligt att kunderna kontaktar GiAB för att diskutera nya idéer och ber dem att vara en del av processen med att tänka ut nya lösningar. GiAB i sin tur är noga med att ställa krav på sina leverantörer som finns i hela Europa. GiABs leverantörer följer med Lasse och Johan ut på kundbesök. Förutom kundmöten är mässor som GIFA och Elmia Subcontractor bra forum att mötas i. Johan berättar att mässor är en naturlig del av deras arbete och att de även i år kommer att ställa ut på Elmia Subcontractor i november.
– Vi har besökt GIFA nästan alla gånger sedan 1990-talet och Elmias underleverantörsmässa är ett bra skyltfönster och ett bra sätt att träffa människor i branschen.
Både Lars och Johans arbeten innebär många kundbesök även om de oftast reser på egen hand. Johan har större fokus på kunderna inom järn och stål, medan Lasse huvudsakligen arbetar med kunderna inom aluminium, medan de delar upp mindre vanliga typer av legeringar mellan sig. De arbetar tätt tillsammans och har stor insyn i varandras områden för att kunna stötta upp varandra och ge en god service till kunderna.
Kunderna består av allt från enmans-företag, till stora koncerner, både i Sverige och Norge. De arbetar med alla typer av smältverk, alltså inte exklusivt gjuteribranschen även om den står för en stor del av omsättningen. Johan berättar att de inom gjuteribranschen, liksom övrig industri märker av ett stort kompetensbehov.
–Vi märker när vi är ute hos våra kunder att det är brist på medarbetare överallt och svårt att få tag på nytt folk. När någon ny börjar på ett gjuteri måste de oftast läras upp från grunden, eftersom de inte har med sig motsvarande kunskap när de kommer från en annan bransch.
Även om det arbetar färre människor i branschen idag än vad det gjorde för 20 år sedan, produceras det idag mer gjutgods i Sverige. Det är tack vare den tekniska utvecklingen och både Lasse och Johan ser den utvecklingen främst som mycket positiv. Lasse be-skriver dock en baksida med utvecklingen, vilket är att det finns en viss typ av hantverkskunnande som börjar försvinna.
–Förr kunde de som arbetade med att smälta metallen i princip se på färgen när det var rätt temperatur. Den typen av kunnande försvinner i hög grad när stora delar av produktionen är automatiserad.

DE ÄR HELT eniga om att det verkligen är något alldeles speciellt med gjuteribranschen. Trots att det emellanåt är tungt och smutsigt arbete på gjuterier, upplever de att det finns stor kamratskap och trivsel inom branschen och de tror att det är just därför som många stannar kvar länge på sina arbeten. Lasse berättar inlevelsefullt om det härliga med lukten, värmen och röken på gjuterierna.
–Ibland när jag kommer hem från ett kundbesök kan min dotter skälla lite skämtsamt på mig. “Men pappa, nu luktar du gjuteri igen!”
Johan håller med om att just doften ger en genuin känsla.
–Ja man brukar ju säga det, att har man väl fått gjuteridoften i näsan går den aldrig ur!

DE TROR ATT Sveriges styrka i gjuteriindustrin är att svenska gjuterier håller en väldigt hög kvalitet, och att ett viktigt uppdrag för GiABs verksamhet är att hjälpa till att ytterligare höja kvaliteten.
Lasse berättar att han aldrig kan låta bli att lyfta upp och inspektera föremål, speciellt prydnadsföremål, om han går i en affär. Han blir ofta förfärad av bristen på kvalitet och både han och Johan berättar att de lärt upp sina fruar väl i hur gjutgods skall se ut när det är välgjort. Johan beskriver hur fruarna ser på saken.
–Våra fruar tycker nog att vi är lite galna som aldrig kan låta bli att syna gjutgods i sömmarna. Men nu för tiden kommer vi på dem också med att stå och kika efter gjutdefekter.

ATT BRINNA FÖR sitt arbete, att våga prova på saker och att ha roligt på jobbet är något som de båda är överens om att de vill förmedla till sina barn. De tror att det är något som har varit avgörande i att de har drivit företaget så pass länge, att de har det så roligt tillsammans på jobbet. De har inga planer på att byta karriärer, utan vill driva vidare GiAB minst tills det är dags för pensionering. Det är god stämning och många skratt på kontoret. Enda gången det kan bära emot lite att gå till arbetet om morgonen är om “fel” fotbollslag vunnit en match. Lasse och Johan verkar vara överens om mycket, men absolut inte vilket fotbollslag i Storbritannien som är det bästa laget.

RELATIONERNA MED KUNDERNA har självklart också stor betydelse för att Lasse och Johan trivs så bra med sina arbeten. För att vara en stark leverantörspartner tror de att en kombination av pris, kvalitet och service är avgörande. Nu för tiden när majoriteten av ordrarna sker via e-post istället för via telefonsamtal, har vikten av personliga kundbesök ökat. Johan beskriver vikten av att möta kunderna öga mot öga.
–Vi behöver alla den där möjligheten att kunna få småsnacka, även om saker som kanske inte direkt rör arbetet. När vi är ute och träffar våra kunder får vi se allt det där viktiga som sker runt omkring produktionen. De där sakerna som aldrig står med i ett mail, men ändå kan ha stor betydelse för både våra kunders och vår verksamhet.

EN VIKTIG FRÅGA till Lasse och Johan som alltså har drivit GiAB i snart tjugo år, är om det finns någon hemlighet i att lyckas så bra med att behålla glöden i sitt jobb. De funderar en stund och efter lite diskussioner enas de om iallafall ett par viktiga ingredienser. Det är att varje dag lära sig något nytt för att inte stanna upp, våga prova på saker, att lära sig att konjunkturen lika naturligt går upp som ned och att våga ha is i magen genom förändringar. //

OM LASSE
Yrke: Grundare och delägare i Gjuteri & Industriteknik i Halmstad.
Namn: Lars Pettersson
Ålder: 54
Bor: I Halmstad
Familj: Fru och tonårsdotter
Favoritfotbollslag: Liverpool
Låt till Spotifylistan: Gerry and the Pacemakers med låten “You ́ll never walk alone” Känslan när 50.000 åskådare sjunger denna inför matchstart på Liverpools hemmaarena.

OM JOHAN
Yrke: Grundare och delägare i Gjuteri & Industriteknik i Halmstad.
Namn: Johan Thurnäs
Ålder: 54
Bor: I Halmstad
Familj: Fru, 2 söner och ett barnbarn
Favoritfotbollslag: Manchester United
Låt till Spotifylistan: Det var jättesvårt, men en gammal favorit är Genesis med Phil Collins, särskilt efter att sett honom live på avskedsturnén i somras. Så Genesis med Land of confusion.