Månadens Gjutare – Levente András

0
4433

Månadens Gjutare heter Levente András och driver Växjö Gjuteriservice AB i Ljungby sedan 2005. Levente har byggt upp en verksamhet från grunden till att idag sysselsätta över hundra medarbetare inom gjuterirensning. Kunderna finns över hela Sverige och inom alla typer av gjuterier. Sin framgång förklarar han själv med att han alltid har varit noggrann med att låta rätt människor utföra de uppgifter som de är bäst på och att hysa tillit till sina medarbetare. En genomgående tanke i verksamheten har alltid varit att tänka långsiktigt och han har valt att investera och utveckla i en klok takt, så att morgondagens överraskningar och utmaningar går att möta så problemfritt som möjligt.

Text: Lotta Larsby
Foto: David Elg

Växjö Gjuteriservice har legat på ungefär samma plats i Ljungby sedan starten. Under åren har företaget dock vuxit ur den byggnad de initialt hyrde in sig i och flyttat till egna lokaler i samma område. Expansionen har skett kontinuerligt och i skrivande stund är Växjö Gjuteriservice i färd med att uppföra ännu fler byggnader på de två hektar som de förvärvade för ungefär tio år sedan. De har precis byggt färdigt två hallar för renseri och lager, samt är i färd med en tredje byggnad som kommer inhysa bland annat matsal. Stommarna till byggnaderna köpte de från försvaret och har själva klätt med ny rejäl plåt. Det går i linje med företagets policy att satsa på hög kvalitet och kunna återbruka det som går. Den nya rensningshallen rymmer åtta boxar med modernt ljus och ventilation för att tillgodose bästa möjliga arbetsmiljö för personalen. Så småningom planeras även en ny blästringslokal att uppföras på området.
Levente berättar att han är väldigt noga med att både utrustning, leverans och lokaler skall hålla hög kvalitet. Det är viktigt för honom att inte bidra till ett slit- och slängsamhälle. Han berättar att företaget till exempel har egen grävmaskin, hjullastare och lastbil. De är inte av den senaste årsmodellen, men av riktigt god kvalitet och har tjänat företaget troget i många år, med hjälp av rätt underhåll.
Levente berättat att hans filosofi gällande investeringar är att aldrig köpa något för pengar som inte redan finns intjänade:
-Vi har inga lån i företaget utan har investerat i ny utrustning efterhand, istället för att skuldsätta oss. Det tror jag är en bra långsiktig affärsmodell, för att klara sig i både med- och motgångar.

UNGERSKA LEVENTE FLYTTADE till Sverige 2001 från Transsylvanien och arbetade under de första åren med olika ströjobb. Han berättar att han kommer från en lång generation av arbetare, som jobbat med kroppen inom skogs-, lant- och jordbruk. När han kom till Sverige hade han inte någon tidigare gjuterierfarenhet, men fick så småningom anställning på renseriavdelningen på ett gjuteri. Det tog inte långt tid innan Levente kände att han hade ännu mer att ge inom yrket och gick till sina dåvarande chefer för att uttrycka det:
-Jag hade tränat och hållit igång hela mitt liv och jag märkte att jag orkade tre gånger så mycket som många av mina kollegor. Jag blev rastlös av att inte få jobba så mycket som jag orkade och tänkte att jag har ju aldrig blivit världsmästare i någon sport, men det här, det skulle jag kunna bli världsmästare i.
Han fick god respons från sina chefer och de rådde honom om att starta ett eget företag inom renseri. På den vägen blev det alltså och redan 2007 hade Levente sjuttio anställda och låg på fyrtioåttonde plats av de som betalade mest skatt i Kronobergs län. Levente är stolt över sin framgång men berättar att han är noggrann med att inte ta någonting för givet, att det är duktiga medarbetare som varit nyckeln till hans framgång. Idag har han en stor andel av de svenska gjuterierna som kunder, men förklarar att han byggt upp sitt företag så, att om något oförutsett skulle ske som tvingar honom att stänga, klarar han det utan några skulder. Han berättar att det är oerhört viktigt för honom att inte konkurrera ut någon befintlig personal hos sina kunder: –
Min affärsidé är att bemanna där det behövs, erbjuda stor flexibilitet och arbeta med korta ledtider. Det är alltid individerna som är det viktigaste. På samma vis som jag aldrig vill konkurrera ut mina kunders befintliga personal motsätter jag inte mig när mina killar får anställning på de gjuterier de varit uthyrda på, då har de visat att de är duktiga och arbetsamma.

VÄXJÖ GJUTERISERVICE BEMANNAR idag främst på plats i de olika gjuterierna., Det handlar om ett tjugotal gjuterier från norr till söder och antalet uthyrd personal som befinner sig på ett gjuteri anpassas flexibelt efter behov och säsong. Leventes framtidstankar är att gärna plocka hem mer av sin personal till de egna lokalerna för att utföra renseriarbetet. Självklart skall de kunder som vill ha personalen ute hos sig få behålla den där. Men det finns fördelar med att istället skicka godset till renseriet i Ljungby:
– Jag tycker att varje verksamhet skall fokusera på vad den gör bäst. En gjutare ska få fokusera på att legeringen blir så bra som möjligt och inte fokusera på rensning, utan låta de som är experter på det rensa. Levente säger att han tror att gjuterierna får mer ut av att investera i maskiner som har med gjuteriteknik att göra och istället låta leverantörer som Växjö Gjuteriservice investera i den senaste tekniken för rensning. Om de skickar godset till Växjö Gjuteriservice slipper de också buller och damm i sina verksamheter:
– Jag vill driva ett hållbart och felfritt företag utan stress. Visst planerar jag ständigt för ytterligare utveckling och investerar i nya moderna maskiner, men den vardagliga tillvaron skall vara trygg och bekymmersfri. Den tanken är genomgående i hela företaget; från investeringar, leveransen till kunder och i rekrytering av personal. Levente berättar att arbetet i ett renseri är något av det tyngsta arbete man kan ha, och att det inte passar alla:
– Olika människor är bra på olika saker. Passar de inte i ett renseri kanske de passar utmärkt som till exempel bagare, frisör eller chaufför. Livet handlar inte bara om att arbeta, när man går hem från arbetet skall man må bra och ha ork över till annat. Han är dock noggrann med att alla hans anställda har fullt fokus på sitt arbete när de är på jobbet:
– Arbete är arbete och fritid är fritid. Vi arbetar fokuserat och effektivt i våra åtta timmar och sen går vi hem och mår bra över vår insats.

LEVENTE BERÄTTAR ATT han upplever att hans medarbetare är stolta över sina arbeten och menar att vi ska vara tacksamma för de som tar sig an renseriarbetet, eftersom det är så pass fysiskt krävande. Han tycker att det svenska löne- och facksystemet är väldigt bra och ger möjlighet för skälig ersättning för den fysiska utmaning det innebär att arbeta i renseri. Antalet anställda på Växjö Gjuteriservice varierar något beroende på säsong och just nu är de runt 115 personer, jämfört med i somras då de var 145 personer.
Trots en så stor personalstyrka har Levente inte en enda gång behövt annonsera efter personal. I princip all rekrytering sker på rekommendation av någon som redan arbetar eller har arbetat på företaget.
På samma vis som Levente byggt upp sin personalstyrka med hjälp av ett gott rykte har anskaffningen av kunder skett. Han har inte en enda gång annonserat om sitt företag för att få nya kunder utan lyckats få runt åttio procent av de svenska gjuterierna som kunder genom att helt enkelt låta ryktet om ett gott arbete ge ringar på vattnet. Han berättar en anekdot, om gången då han utan att berätta om sitt företag, bad att få arbeta på ett renseri. Han arbetade hårt i ett par dagar och bevisade vad han kunde, vilket gjorde att en för Levente relevant chef på företaget uppmärksammade honom. Då berättade han om sitt företag och de tjänster han erbjöd:
-Om jag skulle ha börjat med att presentera mig som säljare hade jag aldrig fått tala med rätt person. Nu fick jag istället bevisa att jag kunde renseri och knöt på så vis rätt kontakter.

IDAG ARBETAR LEVENTE inte själv längre i renseriet utan fokuserar sin tid på att utveckla företaget. Det märks att han är stolt över sitt företag och sin personal men inte gärna skryter om sina egna framgångar. Ledorden på Växjö Gjuteriservice tycks vara att arbeta hårt, komma överens och att ta hand om varandra.//

OM LEVANTE
Yrke: Driver Växjö Gjuteriservice
Bor:Växjö
Familj:Sambo, två barn, tre hundar och tre katter.