Månadens Gjutare – Philip Arvidsson och Anton Eriksson

0
4663

Månadens Gjutare är denna gång två unga män som precis tagit sina första steg in i gjuteribranschen. Philip Arvidsson och Anton Eriksson arbetar på Gjuteriteknik i Värnamo och berättar om hur de upplevt sina första tid som gjutare. De har båda arbetat mindre än ett år som gjutare och hade tidigare inte någon erfarenhet från branschen. De är överens om att det är en spännande värld och är glada över det ansvar de redan fått visa upp som gjutare.

Text: Lotta Larsby
Foto: David Elg

Både Philip och Anton arbetar som maskinoperatörer och på deras anställningskontrakt står det gjutare. En titel ingen av dem ens hade funderat på att de skulle kunna ha för drygt ett år sedan. Philip började jobba på Gjuteriteknik i januari 2020 och arbetade tidigare med att tillverka snus i Sävsjö, men bor och är uppväxt i Värnamo där Gjuteriteknik ligger. Han var intresserad av att byta arbete och hade en vän som arbetade på Gjuteriteknik och som talade väl om arbetsplatsen. När så en annons för en tjänst som gjutare på Gjuteriteknik dök upp på Facebook sökte han tjänsten. Philip berättar att han egentligen inte visste någonting om zinkgjutning och har fått lära sig enormt mycket sedan han började på företaget.Anton som började arbeta som gjutare i oktober 2019 håller med om att det har varit mycket att sätta sig in i. Han tog studenten från ekonomiprogrammet på gymnasiet i Värnamo och hade tillbringat sommaren som extraarbetare på den västerninspirerade temaparken High Chaparral. Även Anton hade hört gott om Gjuteriteknik och skickade in sitt CV, eftersom han ville få lite arbetslivserfarenhet innan han studerar vidare. Anton hade fått höra att nybörjare ofta fick börja i bearbetningen. Han blev därför förvånad när han fick komma på intervju, och fick jobbet som gjutare, eftersom han hade förutsatt att han först skulle få arbeta inom bearbetning om han väl fick tjänst på företaget. Det han tidigare visste om gjuteribranschen var att det fanns olika slags gjuterier som sysslar med olika material, men om pressgjutning och zink visste han mycket lite.
Arbetsintervjuerna skedde med bröderna Jonas och Peter Abrahamsson som driver Gjuteriteknik, samt Roger Ståhl som är gjuterichef. Visst var det lite läskigt att sitta i en intervjusituation med alla tre på en gång. Men både Philip och Anton är överens om att cheferna var lätta att prata med och att de behandlar alla medarbetare i företaget på samma sätt. De upplever att det finns en stor transparens och platt organisation på företaget och att de får ta del av det som händer. Det som lockade med företaget var att de hört så väl om arbetsmiljön och att de sedan har anförtrotts mycket ansvar i sina roller, är något de båda uppskattar. De berättar att de, tack vare ansvaret och vad de beskriver som positiv press, har lärt sig mycket på kort tid och att det uppmuntrar till att vilja växa fort och lära sig ännu mer.

DET SOM BÅDE Philip och Anton uppskattar mest på jobbet är sina kollegor och arbetsmiljön med högt i tak. Varje år anordnar Gjuteriteknik en gemensam skidresa för de anställda. Resan gjorde att Philip och Anton snabbt kunde lära känna sina kollegor och komma in i företagskulturen. De som arbetat längre tid som gjutare är generösa med att dela med sig av sin kunskap och Philip och Anton upplever aldrig att någon ser snett på dem för att de tar längre tid på sig att utföra sina uppgifter. Så länge som alla gör sitt bästa finns det stor förståelse för att det ibland kan ske missöden.

NÅGOT AV DET första Philip fick höra på gjuterigolvet var att saker och ting kommer att gå sönder. Även om alla vet att det är dyra maskiner och verktyg det handlar om och även om alla är rädda om utrustningen, är det oundvikligt att misstag ibland sker. Philip berättar att hans stora missöde var att han råkade knäcka en spruta som skall smörja verktygen:
– Det blev ganska friskt med smörja på golvet och det kanske inte var helt uppskattat, berättar han med ett skratt och tillägger att det nog är det största missödet som skett hittills på grund av honom. Anton berättar att han vid ett tillfälle råkade orsaka en översvämning. Han hade precis kontrollerat utrustningen och lämnade golvet för en kort lunchrast, då en slang knäcktes så att vatten sprutade ut på golvet. På den knappa halvtimmen han var borta hann mycket vatten läcka ut. Kollegorna retade honom hjärtligt och frågade om han kanske anordnade simskola?

SOM INTRODUKTION TILL gjutaryrket fick Philip och Anton delta i en robotkurs och har även fått demonstration från en av företagets maskinleverantör i hur utrustningen fungerar. Mest kunskap menar de dock att de får av sina kollegor. På frågan om när de tror att de kommer att vara fullärda, skrattar de båda och säger att det nog tar väldigt långt tid. Philip säger att det är självklart för honom att alltid vilja utvecklas och bli bättre på sitt jobb men att fullärd, det tror han knappt att någon kan bli:
– Det kommer ju alltid ny teknik och nya verktyg. Jag tror att det viktigaste är att man drar nytta av den kompetens som finns i teamet, kompletterar varandra och arbetar mot samma mål. Han berättar att de första veckorna som gjutare gav honom träningsvärk som aldrig förr, i muskler han inte ens visste att han hade. Men traverser och annan utrustning hjälper till bra med de tunga lyften. Han ser att branschen går allt mer mot automatisering men tror samtidigt att det alltid kommer att behövas människor i produktionen, som sköter och övervakar maskinerna. Han tillägger att han tror att det kommer att ske mycket spännande utveckling:
–Man vet man ju aldrig vad Elon Musk kommer att uppfinna härnäst!

ANTON HÅLLER MED och tror inte att det krävs att man är extremt muskulös för att kunna utföra ett bra arbete. De berättar att det är övervägande män som arbetar i gjuteriet, men ser ingen anledning till att det inte skulle kunna vara lika hög andel kvinnor som män på gjuteriet. Han tror att det helt enkelt handlar om gamla traditioner och föreställningar. Han vet att företagets ägare gärna tar in fler kvinnliga medarbetare och att förhållandet kanske kommer att jämnas ut över tiden. Visst tycker de båda att det är ett tungt och svettigt jobb, men bara man dricker ordentligt är det inga problem att orka med. Och nog är de smutsiga när de går av sina arbetspass. Men som Anton beskriver det:
–Jag tycker att det är en helt rimlig nivå av smutsighet. Jag får ju duscha efter jobbet, men det är inga problem att sätta sig i bilen eller att springa inom mataffären på vägen hem.

ANTON SOM ÄR 19 år, är den yngsta gjutaren på företaget. De tror att medelåldern i just gjuteriet ligger någonstans mellan 25 och 35 år och att det är en ganska låg ålder på en arbetsplats. Både Anton och Philip, som hamnade i branschen lite av tillfälligheter, tror att de kommer att ha nytta av de erfarenheter de får som gjutare oavsett vad de väljer att göra i framtiden. Philip planerar att studera till arkitekt och Anton funderar på en karriär som polis. De utesluter dock inte att utvecklas inom gjuteribranschen, men ingen av dem tycker att de ännu arbetat tillräckligt länge för att kunna känna till alla alternativ som finns.
–Jag är otroligt nöjd med att ha fått ett – vad jag känner – dröm-jobb som mitt första heltidsarbete.
Även om jag inte riktigt vet vilka mål jag kan sätta upp inom gjuteribranschen, är det mycket möjligt att jag vill utvecklas inom branschen. De är båda överens om att det som de kommer att ha mest nytta av i livet framöver, och som de också tycker är det roligaste på jobbet, är att få arbeta med problemlösning. Philip som läste teknisk linje på gymnasiet berättar att det roligaste momentet i hans arbetsuppgifter är att byta verktyg i maskinerna:
– Varje dag innebär nya utmaningar och varje gång jag hänger upp ett nytt verktyg kan något nytt ske. Det krävs i princip alltid någon typ av justeringar och den variationen uppskattar jag verkligen. Anton håller med om att det är omväxlingen som förnöjer och berättar att det enda han egentligen vet säkert om sina arbetsdagar är när han börjar och när han slutar. Däremellan kan allt möjligt spännande ske..//

OM PHILIP:
• Ålder: 22
• Gjutare sedan: Januari 2020
• Bor: I en tvåa i Värnamo
• På fritiden: Dömer i ishockey och spelar golf
• Låt till Spotifylistan Gjutarlåtar: Nån annan med Thomas Stenström

OM ANTON:
• Ålder: 19
• Gjutare sedan: Oktober 2019
• Bor: Med sin familj i Åvall
• På fritiden: Umgås med sin flickvän och sina kompisar
• Låt till Spotifylistan Gjutarlåtar: Bad Love med Ludvigson