Månadens gjutare – miljönörden som älskar gjuteribranschen

0
5404

I åttaårsåldern berättade hon för en kompis om freonernas effekt på ozonlagret så ingående så att kompisen började gråta.

– Jag har alltid varit engagerad i miljöfrågor även om jag inte stått på barrikaderna, säger Sofie Stråhle och skrattar åt minnet.

Text och foto: Elisabeth Anderberg

– Va? Det finns ju många andra som skulle bli nominerade före mig!

Det är Sofies första reaktion på att hon blivit nominerad till månadens gjutare. Och det ligger lite i hennes natur att reagera så och även i själva nomineringen – hon bryr sig genuint om andra och deras arbete.

Sofie Stråhle arbetar idag som miljö- och kvalitetschef på Holsbygruppen. Och miljötänket har hon med sig från barnsben.

Hon är uppvuxen på en gård utanför Vetlanda, gården hon och hennes familj själva bor på idag. Och hennes pappa var visionär inom lantbruket. Han var tidig med att driva en ekologisk gård.

– Det har alltid pratats mycket om miljön hemma. Jag kommer ihåg att det firades när miljöpartiet kom in i riksdagen och så vidare. Så det har alltid varit en naturlig del för mig. Jag är väl lite av en miljönörd, säger hon.

Det var dock inte miljö hon riktade in sig på när hon pluggade vid Chalmers i Göteborg. Då utbildade hon sig till civilingenjör inom bioteknik. Men när studierna var klara så längtade hon och hennes man tillbaka till Vetlanda. Det var där de vill bo och leva.

– Det fanns ju inte så många jobb cellbiologijobb runt Vetlanda så jag kompletterade med miljödelen, berättar Sofie som sedan fick jobb som miljöinspektör.

Där var hennes jobb att åka runt på företag likt Holsbyverken för att se till att de följde alla lagar och regler som finns kring miljöfrågor.

Även om hon trivdes med frågorna hon arbetade med så tyckte hon att det var ganska tråkigt att vara en pekfingermänniska. Hon kände att det skulle vara intressant att vara på andra sidan och faktiskt kunna påverka hur företagen arbetade med frågorna istället för att påpeka fel och brister.

Så när Sofie precis hade fått ett nytt jobb som miljöinspektör på Vetlanda kommun så tipsade hennes mamma om ett jobb hon sett i tidningen som miljöchef på Holsbyverken.

– Jag hade varit på mitt nya jobb en dag när jag sökte, säger Sofie och skrattar.

Efter ett par veckor fick hon världens minsta avtackningsblomma, med motiveringen att blommans storlek symboliserade hur lång tid man arbetat på platsen och så började hon på Holsbyverken och fick möjligheten att påverka miljöarbetet från andra sidan.

Att vara miljö- och kvalitetschef innebär för Sofie att bland annat se till att bolagen i koncernen följer alla lagar och villkor som sätts. Hon har omvärldsbevakning i frågorna på sin agenda, ser över rutiner som påverkar miljön och även arbetsmiljön. Detta plus att hon har fastighetsansvar och när fastigheter behöver rustas upp eller byggas om håller hon även i byggprojekten.

Det är inte få arbetsuppgifter du har?

– Nej, men det är så roligt och utvecklande. Det händer nya saker hela tiden så det blir inte långtråkigt direkt.

Sedan påpekar hon, vilket hon gör flera gånger under intervjun, att de som jobbar inom koncernen är väldigt kompetenta. Allt från ledningsgrupp till golvet.

– En yrkesgrupp som man inte tänker på kanske är truckförarna. De är väldigt viktiga på många sätt. Jag har nog daglig kontakt med Jonny här på Holsbyverken. Tänk dig själv, han ska hantera miljöfarligt gods och det är viktigt hur han gör det. Att ha honom som är så kompetent på sitt jobb underlättar ju för mig.

Just truckföraren Jonny Persson är även huvudskyddsombud på Holsbyverken och det gör att han och Sofie även arbetar tillsammans i andra frågor.

– Sofie gör ett jättejobb. En gång sa hon efter det att vi fått igenom beslut på ett par större arbetsmiljöåtgärder att då behövdes hon inte mer och kunde sluta. Men då sa jag att det blir inget med det. Får hon för sig något sådant så kedjar vi fast henne, säger Jonny och ler mot Sofie.

När det gäller arbetsmiljöfrågor så arbetar de som är inne på gjuterierna på en potentiellt farlig arbetsplats. Trots det så sker det väldigt sällan några större olyckor. Det tror Sofie beror på att inom branschen så finns det personer som har jobbat väldigt länge. De är medvetna om vilka faror som finns och tar inga risker.

– Det är häftigt att se samspelet mellan dem. De behöver inte alltid prata utan ibland räcker det med en blick mellan dem så vet de vad de ska göra, säger hon.

En annan plats på gjuteriet som Sofie trivs väldigt bra på är hos metallurgerna. Alltså de som håller koll på hållbarheten och kvaliteten på materialet. Hos ”Millimeter-Janne” har hon vid tillfällen fastna i flera timmar för att hon tycker att det är så intressant.

– Vi kallar honom Millimeter-Janne eftersom han är så noggrann.

Och det är verkligen fascinerande att se hur Janne, eller Jan Hermansson som han heter och kollegan Joakim Källström arbetar med att analysera materialet och ta fram vad som behöver tillsättas för att det ska bli så hållbart som möjligt.

Janne är även inköpschef och köper in produktionskemikalier. Samarbetet mellan Janne och Sofie går mycket ut på att Sofie håller koll på miljöregler och vilka ämnen som är godkända och inte och Janne ser till så att materialet blir så bra som möjligt efter de instruktionerna.

Men det är inte bara Janne som har fått ett smeknamn. Sofie fick ett av Janne en gång, även om det inte var meningen att hon skulle se det.

– Janne skulle skicka ett mejl till en leverantör till oss angående en ny kemikalie som jag höll på att bedöma. Han skrev då att ”miljötanten” hade lite åsikter på vad som skulle ändras. Men han råkade skicka mejlet till Sofie, berättar hon och skrattar högt.

– Ja det var så pinsamt! säger Janne och tar sig för pannan.

Men även han är väldigt glad över att miljötanten finns hos dem.

– Sedan Sofie kom har ribban höjts flera snäpp, säger han.

”Det är viktigt att komma ihåg att det är ingen mänsklig rättighet att flyga utomlands på semester varje år. Man måste tänka till lite”

Det är inte bara på jobbet som Sofie drivs av ett miljötänk. Även privat är det fortfarande en viktig fråga. Framförallt vill hon bidra till att minska på koldioxidutsläppen.

– Jag flyger väldigt sällan till exempel. Nu har jag inte flugit på flera år, semestrar det gör vi hemma. Det är viktigt att komma ihåg att det är ingen mänsklig rättighet att flyga utomlands på semester varje år. Man måste tänka till lite, säger Sofie och berättar att när familjen åker på semester blir det på vintern i de svenska fjällen.

Sedan tänker hon på var maten kommer från som hon handlar och pratar miljö och natur med sina döttrar så att även de vet varför vi måste ta hand om vår miljö.

– Det är härligt att se hur de nu på våren springer ut för att leta vårtecken. Så jag tror nog att vi lyckats en del att få dem intresserade.

Men när du är så intresserad av miljöfrågor, känns inte gjuteribranschen fel bransch att jobba i? Det är ju inte den mest miljövänliga branschen.

– Där håller jag inte med. Det finns en tradition inom gjuteribranschen inom cirkulär ekonomi till exempel. Vi gjuter ner och återanvänder mer än många andra branscher.

Och det är en av de stora anledningarna till att Sofie trivs så bra med sitt jobb. Det finns ett stort intresse för miljöfrågor och ledningen prioriterar de frågorna.

– För några år sedan hade vi en intern kassation på över tio procent. Efter att vi arbetat med frågan så ligger den idag på under fem procent.

En annan sak man arbetar hårt med är att få kunderna att börja vilja minska produktens klimatpåverkan, exempelvis genom att göra detaljen mer gjutvänlig eller göra lättare produkter som i sin tur bidrar till minskad energiförbrukning. Och det är bara en i raden av många områden man arbetar med för en bättre miljö.

– Ute i gjuteriet kommer vi snart att byta ut lamporna till LED-lampor, jag har fått hålla i miljöutbildning för marknadsavdelningen så att de vet vad det handlar om när de säljer, så det händer mycket på flera fronter. Stort som smått, säger Sofie.

Hon säger också att det såklart inte bara är Holsbyverkens gjuterier som arbetar med frågan utan hela branschen. Hon var på en föreläsning med en representant från Volvo i Braås som berättade om att de drillar sina inköpare att välja bra klimatval. Och hon ser det på fler ställen. Allt fler väljer att handla från Sverige, flytta hem produktioner från utlandet och så vidare.

– Vi har en broschyr som vi ger till våra kunder för att visa hur mycket vi kan hjälpa till med för att det ska bli så klimatsmart som möjligt.

Så kunskapsöverföring och ett målmedvetet arbete är det som krävs för att hela tiden bli bättre i klimatfrågan är Sofies tes.

Tiden för intervjun börjar att ta slut och Sofie måste ha möte med filterkillarna som är där för att se över alla filter. Jag säger till henne att jag förstår verkligen varför hon blev nominerad. Hon visar en respekt och ett intresse för alla sina kollegor.

– Men jag är verkligen intresserad av allas åsikter och tankar. Det är tillsammans vi gör detta.

Sofies femma:

  1. Vilken är den senaste låten du lyssnade på Spotify? Din tid kommer med Håkan Hellström. Jag gillar melankoliska svenska låttexter. Jag försöker få mina döttrar att lyssna på den musik som jag gillar. Så när deras kompisar går omkring och sjunger på trevlig pop så sjunger de på någon Kent-låt.
  1. Senaste statusuppdatering på sociala medier? Jag har inte något konto på sociala medier. Jag tänker att det är totalt ointressant för folk att veta vad jag sysslar med om dagarna. Dessutom känns det som mycket intrång på min integritet. Då är det roligare att faktiskt träffa någon och få veta vad den personen har gjort den senaste tiden utan att redan veta om det via sociala medier.
  1. Vad läser du just nu? Jag håller på med Outlander-serien skriven av Diana Gabaldon. Just nu är jag på boken Snö och aska. Jag läste mycket förr, men nu börjar jag ta upp det igen.
  1. Vad skulle du ha jobbat med om du inte gjorde det du gör idag? Det skulle ju vara något inom kemi. Det skulle vara roligt att jobba som forensiker och analysera bevis vid brottsutredningar. Jag har alltid gillat krim- och deckarböcker.
  1. Vilken låt väljer du till spotifylistan GjutarlåtarDå får det bli en låt som jag alltid måste höja volymen till. Det kommer aldrig att vara över för mig med Håkan Hellström. Det skulle man ju också kunna föra över till mitt klimatarbete.

Faktaruta Holsbygruppen:

Består av Holsbyverken med dotterbolagen Älmhults Gjuteri, Nordcast, Rosenfors Bruk samt Vcast. En företagsgrupp som utvecklar, gjuter och bearbetar.

Gruppen har en egen produktionskapacitet på 17.500 ton gjutgods per år.

Huvuddelen av Holsbygruppens kunder finns inom verkstadsindustrin med behov av gjutgods i vikter från 1 kg till 10.000 kg.

Antalet anställda i gruppen är drygt 100 personer.

Gruppen omsätter omkring 250 miljoner SEK årligen.

Motivering till Sofie Stråhle som månadens gjutare:

“Sofie är engagerad i miljö- och arbetsmiljöfrågor och väl känd och respekterad på Holsbygruppens gjuterier då hon ofta går runt i verksamheten och ser till att allt funkar som det ska med miljö och arbetsmiljö.”