6 snabba med Sascha Peters

0
2480

Sascha Peters är materialgurun som flera år i rad har medverkat på innovationsarenan Innodex på Elmia Subcontractor. Han tror att nya material och tekniker är viktiga men säger samtidigt att traditionella tillverkningsmetoder, som gjutning, har en roll att spela även i framtiden.

  • Namn: Sascha Peters
  • Aktuell som: Äger och driver Haute Innovation i Berlin. Är årligen återkommande på Elmia Subcontractors arena för innovation – Innodex
  • Ålder: 44 år.
  • Bor: Berlin
  • Familj: Gift
  • Intressen: Jag gillar att resa och att löpträna och ska genomföra en halv-maraton. Sen tycker jag också om musik och sport

Intervju: Fredrik Lind

Det finns en färg som kan målas på betong och som reagerar på ljus och kan förvandla ljus till fria elektroner

Vilket är de mest intressanta föremålen här på utställningen på mässan?

Alla frågar samma sak… men här finns 100 olika saker att välja mellan. Man kan dela in det i olika huvudområden. Ett är lättvikt, där vi har världens försöka cykelfälg som gjorts av kolfiber. När du tar den i din hand förstår du varför det är ett av de mest intressanta föremålen. Företaget bakom detta gör en hel cykel med en teknologi där man väver kolfiber och kan skapa ihåliga strukturer.
Ett annat huvudområde är biobaserade material och jag skulle vilja säga att höjdpunkten där är en MDF-skiva där mycelium från svampar används som bindemedel för att skapa skivan. Den är alltså helt organisk.

Kan du ge fler exempel?

Sen har vi även smarta material, exempelvis en självlärande persienn med textilkomponenter som kommer ihåg sin form när de hettas upp. När solen lyser kan de därför öppna sig automatiskt som skydd mot ljus och värme. Det är en konstruktion som Fraunhofer tagit fram. Vi har också mycket kring 3D-teknik och på utställningen finns delar av en buss, bland annat ett hjulhus, som skrivits ut av en 3D-printer.
Ett annat tema är energi och ljus. Det finns en färg som kan målas på betong och som reagerar på ljus och kan förvandla ljus till fria elektroner. Effektiviteten är fyra procent, vilket inte är mycket men forskarna bakom detta arbetar med att utveckla det. Fördelen är att det även fungerar med normalt ljus och inte bara UV-ljus och därmed är ett system som kan återvinna energi från artificiellt ljus.
Vi har också en möbelutställning med möbler gjorda på olika sätt och av olika material, exempelvis av biomaterial.

Hur hittar du allt material?

Det är mycket arbete. Ibland kommer folk till oss och visar något som de har utvecklat och frågar om jag vill ta det med mig och presentera någonstans. Men allra mest måste jag leta hårt för att hitta spännande material.

Vilka är de viktigaste trenderna nu?

Det handlar om de huvudområden som jag räknade upp. Å ena sidan är det så att människor efterfrågar hållbara lösningar, å andra sidan ser vi en stor utveckling av smarta material som kan reagera på olika omständigheter, som till exempel temperatur, tryck, magnetism, luftfuktighet.
3D-printing blir nu också en möjlighet för att ändra tillverkningsprocesserna i grunden så vi får se vad som händer under de närmaste åren. Marknaden ökar med 30 procent varje år. Den är fortfarande liten men växer som sagt med 30 procent så om du kommer in med produkter på den marknaden har du chanser att lyckas om du gör det med kvalitet.
Energi är förstås en annan viktigt aspekt och lättvikt är en annan.

Hur står sig traditionella tillverkningsmetoder som gjutning inför framtiden?

Bara för att det finns nya sätt som exempelvis 3D-printing så betyder inte det att man måste sluta med det gamla sättet att producera. Det är istället ett tillägg till det som det redan finns. I vissa fall så kommer den gamla processen ändras och istället göras genom 3D-printing men jag tror att framtiden innebär en kombination av 3D-printing och traditionella tillverkningsprocesser.
Vi har ju som exempel på det att det går att skriva ut sandformar med 3d-printing.
Här på utställningen finns ett exempel med en produkt som är gjord av en kombination av smide och 3D-printing som gör att man kan skapa en ihålig struktur. Det är ett exempel på vad man kan göra när man kombinerar 3D-printing med existerande teknologier.
Jag tror att det är en övergripande trend, att man kombinerar olika potentialer.

Du har varit här på Elmia ett flertal gånger – vad får dig att återkomma varja år?

För att det är kul… folk här är positiva och intresserade av nya saker. De försöker att anpassa sig och ser potentialen i det som visas här. Ofta kan jag se, från år till år, en utveckling exempelvis när det gäller additiv tillverkning. Jag kan inte säga säkert att det har något med utställningen här att göra, men det kan vara så. Sedan försöker vi alltid öka utställningen för varje år. Förra året hade vi 75 föremål, i år har vi 100.