6 Snabba med Per Grankvist

0
4651

Per Grankvist svarar på 6 snabba frågor

TEXT: LOTTA LARSBY

FOTO: DAVID ELG

Per Grankvist är journalist, författare och folkbildare. Han är en av Sveriges främsta hållbarhetsexperter, har skrivit flera uppmärksammade böcker och essäer, samt föreläser land och rike runt. Per arbetar även som chefredaktör för tidningen Vad vi vet och som Chief Storyteller på Sveriges strategiska innovationsprogram Viable Cities vid KTH. Per svarar på 6 snabba frågor om bland annat om hur det faktiskt går att tjäna pengar på hållbarhet och samhällsansvar.

1.Hur står sig Sverige internationellt när det gäller hållbarhetsfrågor?
– Sverige är faktiskt bäst i världen på hållbarhetsfrågor, därför att vi har haft politiker som under långt tid har satt bra regler som vi har anpassat oss efter. Det gör också att vi är väldigt konkurrenskraftiga eftersom vi till skillnad från en del andra länder, eller företag från andra länder, inte sänker kraven utomlands, utan använder samma svenska krav. Det har gjort oss framgångsrika. Även om Sverige inte står för så mycket utsläpp och miljöpåverkan i ett globalt perspektiv, så är vi världens “miljö- och klimatinfluencer”.

2.Hur kan svenska industriföretag konkurrera med låglöneländer som inte har samma miljökrav?
– Det handlar egentligen inte om miljö, utan om att jobba så effektivt som möjligt. Ett exempel är när vi till exempel gjuter någonting, om vi då kan göra samma gods som konkurrenterna, men få det lite tunnare eller lättare tack vare goda materialkunskaper, sparar vi pengar för att vi använder mindre material. Vi har också varit duktiga på att automatisera processer inom gjuteriindustrin, och industrin i allmänhet, så därför kan vi spara pengar på att helt enkelt jobba smartare.

3.Vad är Viable Cities?
– Viable Cities är det största av Sveriges sjutton statliga innovationsprogram och har fått en miljard kronor för att på tio år hjälpa till att ställa om svenska städer till klimatneutralitet. Det är inte projektet som kommer att göra det, men det fungerar som raketbränsle för att snabba på utvecklingen. Arbetet handlar om allting som påverkar våra utsläpp i de här städerna så att de ska bli helt klimatneutrala till 2030.

4.Du har pratat de fem B:na, vad betyder det?
– De fem B:na är börsen, bilen, bostaden, biffen och butiken. Butiken handlar om hur vi konsumerar, vi måste överlag konsumera mindre och i större grad välja fler saker som är begagnade, eller av riktigt hög kvalitet. Det är mycket bättre att köpa en dubbelt så dyr kavaj som håller längre än att köpa nya hela tiden. Börsen handlar om att investera i bolag som bidrar till en bättre värld, istället för de som smutsar ner världen. Det är bolagen i den första kategorin som kommer att vinna och de utgör därför en bättre investering. Biffen handlar om att vi behöver minska vår konsumtion av kött, för det är det som absolut mest påverkar klimatet. Våra personliga utsläpp beror mest på att vi har djur i munnen nästan alla måltider. Det måste vi sluta med! Både för planetens skull, men också för kroppens skull, eftersom det bidrar till bland annat autoimmuna sjukdomar och övervikt. Det finns väldigt mycket forskning som understryker detta och som också visar att om du ställer om till en växtbaserad kost mår du bättre. Bostaden kan vi nästan strunta i, för det innebär att man ska ha grön el och liknande och där har vi redan kommit mycket långt. Tills sist har vi bilen. Vi ska sluta med fossila bränslen och gå över till elbilar, om vi bor på landsbygden. Om vi bor i en tätort behöver vi faktiskt ingen egen bil, eftersom den i snitt står still mer än nittio procent av tiden. Volvo till exempel har satsat 400 miljoner på bildelning och det är det som kommer att vara deras framtid. Både Volvos och Scanias fordon rullar hela tiden och dom är jätteduktiga på att optimera och prova nytt.

5.Hur ser tänket angående hållbarhet ut nu jämfört med för 20 år sedan?
–Nu är det mera moral och då var det mer miljö. Jag tycker att det viktiga i hållbarhet är att tänka på att det handlar om att driva verksamhet på ett sätt som kan hålla över tid. Då måste du tjäna pengar. Det spelar ingen roll hur snäll du är om du inte tjänar pengar är det ändå kört. Jag tycker inte man ska tänka på hållbarhet i termer som miljö eller moral utan tänk på hur du kan se till att din verksamhet kan finnas framöver. Då gäller det att effektivisera på alla håll och kanter och vara smartare. Det råkar också vara nyckeln till att använda resurserna vi har på ett hållbart sätt.

6.Hur upplever du Sveriges självinsikt?
– Jättedålig faktiskt. Vi är ju bäst i världen och så tänker vi, jaja, då behöver vi inte göra mer. Men vi har utsläpp på elva ton per person och vi ska ner till ett ton per person till år 2050. Det innebär att vi måste halvera våra utsläpp och vår påverkan varje decennium. Det som vi framförallt tänker på är att när vi måste ändra livsstil, för det måste vi, är att vi måste ändra livskvalitet. Det stämmer inte. Till exempel att inte ha bil är ju att slippa ha bil, det höjer livskvaliteten oerhört att aldrig behöva fundera på service eller liknande. Att förändra vårt liv innebär inte att vi får lägre livskvalitet utan sannolikt ännu högre.

 

Om Per:

Namn: Per Grankvist

Yrke: Journalist, författare och folkbildare

Bor: I Stockholm

Vilken låt väljer du till Spotifylistan Gjutarlåtar: First Aid Kit – Emmylou