6 snabba med Izudin Dugic

0
2215

Nästa år är det åter dags för den stora GIFA-mässan i Düsseldorf. Ett sätt man kan ta sig dit är att anmäla sig till den resa som södra avdelningen på Sveriges Gjuteritekniska Förening står som arrangör för.

Izudin Dugic är en i arrangörsgruppen och berättar lite mer.

Text och foto: Elisabeth Anderberg

Sveriges Gjuteritekniska Förening ordnar en resa till GIFA-mässan nästa år i Düsseldorf, varför?

– Vi har varit med och arrangerat resor till GIFA-mässan sedan 2003. Våra medlemmar tycker att det är viktigt att vara uppdaterade inom det senaste i branschen. Det är världens största mässa för gjuteribranschen som är var fjärde år så det är viktigt att vara där.

Hur ser planerna ut?

– Vi kommer att åka till Düsseldorf med buss som avgår från Malmö på morgonen den 26:e juni. Precis som tidigare så kan vi hjälpa till med anslutningsbussar om det behövs.

Sedan blir det som vanligt trevligt umgänge på bussen och vi stannar för lunch på vägen. Vi har redan nu bokat rum i Mattman som ligger cirka tio kilometer från mässområdet. Och där kommer vi att ha en gemensam middag på kvällen när vi kommer fram. Vi har bokat 40 platser.

Sedan har vi två dagar på mässan innan vi åker hem igen den 29:e juni och kommer att vara tillbaka i Malmö på kvällen samma dag.

Vad ger ett mässbesök?

– Det primära för besöket är just att få se och ta del av det absolut senaste i branschen. Företag som jobbar med utrustning och material väntar med lansering till mässan. Så det är där man ser det som är nytt för första gången, vilket är viktigt om man vill ligga i framkant.

Sedan är nätverkandet viktigt. Man träffar folk i samma bransch från hela världen och det ger intressanta diskussioner.

Men vi ska inte glömma bort själva bussresan. Många kanske tycker att det är smidigare att ta flyget, men bussresan ger så mycket mer än bara själva resan. Hur ofta samlas personer inom gjuteribranschen från hela Sverige i en och samma buss och kan inte göra annat under flera timmar än att bara utbyta erfarenheter och ha trevligt tillsammans? De timmarna ska inte underskattas.

Vad kostar det?

– Priset för hela resan är cirka 5200 kronor och då har föreningen sponsrat en del. I priset ingår bussresa, tre övernattningar inklusive frukost, kvällsbuddé första kvällen och transfer till mässan.

Har du några tips till den som aldrig varit på GIFA-mässan tidigare?

– För de som kommer för första gången så är det absolut viktigaste tipset att kolla på mässans hemsida innan och planera vad det är man vill se. Man hinner inte gå igenom hela mässan och se allt under två dagar.

Ett annat tips är att om man är några stycken så är det bra om man delar upp sig inom olika områden så kan man dela med sig av vad man sett efteråt. På så sätt får man ut mesta möjliga.

Har du något roligt minne från tidigare resor ni gjort?

– Hahaha, det här vet jag inte om jag borde berätta egentligen. Men det var väldigt roligt. På förra resan så var det lite problem med toaletten och en av deltagarna behövde verkligen gå. Men vi var på motorvägen så chauffören förklarade att det inte gick att stanna. Men till slut så blev det akut och deltagaren utropade: Vi måste stanna bussen nu! Och då var det inte så mycket annat att göra än att stanna bussen på motorvägen för att låta folk kissa.

Vill du anmäla dig till resan? Kontakta Izudin Dugic eller Gert-Ove Ellström

Namn: Izudin Dugic

Bor: Lindås

Yrke: Docent vid instutitionen för maskinteknik vid Linnéuniversitetet i Växjö. Undervisar inom bland annat materialteknik, produktutveckling och tillverkningsteknik.

Vilken låt väljer du till Spotifylistan ”Gjutarlåtar”: Another one bites the dust med Queen. Den lyssnade jag mycket på när jag var ung (och vacker).