TEXT: LOTTA LARSBY
FOTO: VOLVO
Förarbetet har pågått i många år och under våren sjösattes första versionen av validering för gjuterioperatörer. Gjuteriet följer resans gång i en artikelserie där vi möter en rad olika personer som har kontakt med projektet. Vi möter bland annat Per Ola Post på Gjuteriföreningen som har arbetat med att förverkliga processen och operatörer på Volvo Group Skövde som under våren fått möjligheten att bli validerade.
I första avsnittet gör vi en djupdykning i vad arbetet inför denna validering inneburit, hur själva processen går till och vilka förväntningar som finns på utvecklingsmöjligheter för de som deltar i valideringen. När ett företag har anmält sig och blivit antaget till valideringen kopplas företaget samman med en certifierad testledare från Yrkesakademin. Därefter utvärderas resultatet av experter på RISE, som ger återkoppling på hur den kunskap som eventuellt fattas kan kompletteras. Därefter sker omprov och till sist utfärdas ett diplom. Diplomet utfärdas först när den som genomgår valideringen faktiskt besitter de kunskaper som krävs för att bli godkänd.
Branschspecifik validering för gjuterioperatörer
Per Ola Post, som är projektledare inom kompetensutveckling på Gjuteriföreningen, har arbetat med validering i ungefär tio år. Per Ola berättar att Gjuteriföreningen länge har haft som ambition att bygga upp det här systemet och bland annat deltagit i ett konsortium med Svensk industrivalidering. Systemet för att kunna validera gjuterikompetens har legat nära mållinjen i flera år, men för drygt ett år sedan fick Per Ola Post uppdraget att ta projektet från nästan färdigt till över tröskeln och tillgängligt för branschen. Under 2019 skedde valideringar i ett testpilotprojekt på Volvo Group Skövde, Husqvarna och Bruzaholms Bruk. Under våren 2020 var Volvo Group Skövde först ut med att genomföra den färdiga valideringen för en grupp medarbetare på initiativ av Fredrik Larsson, projektledare vid Volvo Group Skövde. Svensk industrivalidering är ett varumärke som syftar till ett kvalitetssäkrat system för att validera olika kompetenser inom industrin. Validering för kompetenser utöver gjutning har funnits på marknaden i ett antal år, men nu finns alltså en branschspecifik validering även för gjuterioperatörer. Per Ola berättar att målet med valideringen är att skapa möjligheten att kartlägga hur väl medarbetarna på ett gjuteri uppfyller de kompetenskrav som finns på en specifik tjänst.
– Om det visar sig att det finns brister går det att tydligt identifiera var kompetensutvecklingen behöver ske. Systemet innefattar väldigt mycket mer än bara ett prov. Efter utvärderat prov finns det system för hur dessa kunskapsgap bäst kan åtgärdas. Dessutom får företagen värdefull information om vilka förbättringsbehov som finns.
Han fortsätter beskriva att den här typen av certifiering kan vara extra värdefull inom yrkesroller där man bygger upp sin kompetens genom att arbeta och inte genom en ren skolbänksutbildning.
–Har man gått en utbildning får man i regel betyg som bevis på att man kan det som krävs för sin tjänst. Har man inte gått en utbildning, utan har fått sin kunskap som ett resultat av praktiskt lärande, behövs ett annat typ av system för att kontrollera kunskapen. Genom valideringen får validanten, som den som genomgår processen kallas, papper på sina kunskaper, vilket kan vara gynnsamt på individnivå av flera anledningar. Dels kan det leda till möjligheter att utvecklas på sin arbetsplats, dels är det ett verktyg för de som kanske står utanför arbetsmarknaden men har rätt kompetens, att få bevis på sina kunskaper och färdigheter.
Identifiering av roller
I sitt initiala arbete tog Per Ola, i samarbete med ett antal gjuterier, fram beskrivningar av processerna i ett gjuteri, det vill säga själva arbetssättet. Därefter beskrev man de olika roller som finns inom gjuteri och vilka kunskaper man bör ha för att kunna utföra dessa roller. Totalt har nio roller under samlingsnamnet operatör identifierats och valts ut för att ingå i projektet. Inom järn- och stålmiljö är det Modellsnickare, Kärnmakare, Sandberedare, Formare, Smältare, Avgjutare, samt Uppslagning och rensning. För pressgjutmiljö finns rollerna Pressgjutare och Verktygsunderhåll. För mindre gjuterier kan en person vara aktuell för flera roller, varför det är möjligt att valideras mot flera moduler. Per Ola berättar att det går att vända sig till Gjuteriföreningen för att valideras. Men det vanligaste är att företaget vänder sig direkt till Yrkesakademin för att boka in validering. För att kunna hålla den höga kvalitet som krävs på valideringen är det en kostnad kopplad till den.
–Vi har arbetat för att hålla dessa kostnader nere, men det finns även sätt för företagen att få ner priserna ytterligare säger Per Ola. Bland annat kan man se till att en grupp om minst sex medarbetare utför valideringen vid samma tillfälle, även om de valideras mot olika och flera roller. Det förekommer även att olika typer av arbetsmarknadsprojekt innehåller validering och kompetensutveckling, vilket kan ge ekonomiskt stöd till den som ska betala valideringen. För att valideringen skall ge en så sann mätning som möjligt och verka för framtidssäkrad kompetensutveckling, är projektet partsgemensamt mellan Gjuteriföreningen, IF Metall och Teknik-företagen. Per Ola understryker att valideringen främst handlar om att skapa möjligheter att utveckla och stärka kompetens för individer och branschen. Det första provtillfället är alltid kopplat till en skräddarsydd återkoppling, kompetensstärkande åtgärder vid behov och eventuella omprov innan diplom delas ut. Fokus är inte på att sortera ut de som inte kan tillräckligt, utan att förstärka kunskap.
Jens Larsson, som är certifierad testledare från Yrkesakademin, är den som rent praktiskt sköter provtillfällena och är ansvarig för validering mot gjuteri. Han tycker