Peter Mörtlund, Linda Hallberg och Fredrik Kanth hälsar oss välkomna till huvudkontoret på Boliden Bergsöe i Landskrona. Här finns ett smältverk som återvinner bly från fyra miljoner uttjänta bilbatterier per år. Peter arbetar som general manager och Linda som Informationsansvarig. Fredrik är chef för teknisk utveckling och huvudansvarig för forskningsprojektet för det smarta batteriet på Boliden Bergsöe. Från konferensrummet där vi inleder vårt besök har vi utsikt över dagens huvudperson, A Smart Powerbank, som står och väntar på att få komma i drift under sommaren. Invigningen planeras till den 24 september och kommer ske digitalt och tillgängligt för alla som är intresserade.
Energilagret, som finns i stor container, motsvarar kraften av tjugofyra litiumjonbatterier av den typ som används till BMWs elbilsmodell i3. Tanken är att denna typ av energilager ska kunna ge kunder, som till exempel industriföretag, sänkta elkostnader genom flexibla tjänster. Linda berättar att det är viktigt för Boliden Bergsöe att testa idéer i verkligheten:
– Det finns ett stort värde i att vi är pragmatiska här och att det faktiskt blir verkstad av våra planer relativt fort. Det går alltid att prata om innovationer på ett teoretiskt plan, men det är först när vi gör verklighet av något som vi kan börja bygga kunskap.
SJÄLVA ENHETEN BESTÅR av ett ställverk på halva ytan, ett batterilager på andra halvan och kommer att laddas med el från det lokala energibolaget Landskrona Energi. Lagret kommer att förses med intelligent programvara, därav namnet A Smart Powerbank.
Genom algoritmer, ska batterilagret självt kunna lära sig hur det gör bäst nytta för kunden. Det kan handla om frekvensreglering, nätstabilitet, ge utökad effekt och backup om det lokala elnätet inte skulle räcka till. Eftersom kunden själv är delaktig i tjänsten genom att ha batterilagret på plats, finns goda möjligheter för flexibilitet och kostnadseffektivisering. Möjligheter att tjäna pengar finns i att sälja lagrad el från batteriet på energimarknaden när priserna går upp.
INTILL BATTERILAGRET FINNS en solcellspark som Boliden Bergsöe installerade 2019, som är sammankopplade med energilagret. Solcellerna är ett helt fristående projekt, men är placerade intill batterilagret för att kunna skapa synergieffekter. Det är ett exempel på hur Boliden Bergsöe vill skapa grogrund för nya ideér. Boliden Bergsöe blir alltså pilot för energilagringsprojektet, som i framtiden kan komma att hjälpa även andra elkunder att skapa större energisäkerhet. Forskningsprojektets kostnad är 7,4 miljoner kronor och som delfinansiär bidrar Energimyndigheten med 1,9 miljoner kronor. Peter berättar att en av de gemensamma utmaningarna för Sverige på energisidan är att hantera och kapa stora energitoppar:–
Vi har egentligen inte brist på el i Sverige, vi har ett överskott i stort sett 364 dagar om året. Problemet är att vi ibland har så stora produktionstoppar att det blir flaskhalsar och inte går att leverera tillräckligt just då. Om vi kan lära oss att hantera detta i ett sammanhang, som vårt utvecklingsprojekt innebär, kan man senare nyttja det i större sammanhang.
PROJEKTET KOM TILL tack vare att Boliden har ett strategiskt samarbete med Vattenfall, där de tillsammans försöker hitta projekt på Bolidens olika siter i Sverige, projekt som kan innebära intressanta utvecklingsmöjligheter. Det som är unikt med energilagrings-samarbetet, är att de olika parterna med sina varierande kompetenser, går samman för att jobba fossilfritt och finna nya affärsmodeller. Att arbeta tillsammans med andra typer av verksamheter för att hitta lösningar är däremot inte något nytt för Boliden Bergsöe. Linda berättar:
–Vi arbetar tillsammans för att hitta gränsöverskridande samarbeten, där var och en kan bidra med sin speciella kompetens för att ge den bästa leveransen. Det här är ett sådant exempel. Tidigare exempel på samarbeten inom industriell symbios är vårt forskningsprojekt i samarbete med RISE, där vi undersökte mikroalger som absorbent för industriella gaser. Ett annat är vårt projekt Ekofisk, där vi testade att producera fisk med hjälp av att värma upp vatten med spillvärme från vår produktion och utfodra fiskarna med restprodukter från ett lokalt microölbryggeri.
EFTERSOM BOLIDEN BERGSÖES huvudsakliga verksamhet är återvinning av blybatterier finns det ett naturligt intresse för återvinning och cirkulär ekonomi på företaget. Bly är inte en oändlig resurs, men har en återvinningsgrad på 99 procent i EU och USA. Däremot finns det mycket vinning i att utveckla företagets processer, för att ta tillvara på de resurser som krävs för verksamheten. Peter berättar:
– Vi vill vara med och driva teknisk utveckling framåt inom svensk industri. Vi vill vara en samhällsaktör, ta vår del av ansvaret och göra så litet koldioxidavtryck som möjligt. Många andra företag inom bland annat processindustrin arbetar också med att minska avtrycket. Genom att tänka gränsöverskidande, så lär vi oss också mycket som vi kan ha nytta av i vår dagliga verksamhet. Fredrik instämmer med Peter:
–Det finns fler värden än bara ekonomiska att ta med i beräkning. I energilagringsprojektet ser vi inte någon direkt ekonomisk förtjänst för oss själva, framförallt inte på kort sikt. Vi gör det för att vi kan kombinera vår kompetens med övriga samarbetspartners och tillsammans skapa synergier.//