Dags för Gjuterikongressen

0
2790

Den 14 – 16 september är det åter dags för Gjuterikongressen. Denna gång är platsen Örebro och deltagarna kommer bland annat att få höra om hur konstiga svenskar är.

Text och Foto: Elisabeth Anderberg

Gjuterikongressen är en gammal ana som startades för gjutarmästarnas förbund en gång i tiden. Gjutarmästarna samlades en gång om året för att utbyta erfarenheter.

Men idag är det en tillställning för alla i branschen som vill träffas och nätverka. Om man vill så kan man ta familjen med sig.

– Tiderna förändras och det är inte alltid som man vill eller kan avvara dessa dagar borta från familjen. Så därför kan man ta med dem och om det behövs så ordnar vi barnpassning, berättar Christian Karlsson ordförande i Sveriges Gjuteriteknniska Förening.

Dagarna kommer bland annat att innehålla studiebesök på Global Castings Guldsmedshyttan, föreläsningar och bankett.

En av föreläsarna är den brittiska författaren Colin Moon som flyttade till Sverige under 80-talet. Sedan en tid tillbaka föreläser han om kommunikation och då gärna under rubriken ”The Swedes are strange and so am I” där han tar upp kulturella skillnader i allmänhet och svenska egenheter i synnerhet.

Och Christian Karlsson tycker att det är bra att man tar in någon som inte handlar enbart om gjuteribranschen.

– Om jag ser till mig själv så vill jag gärna komma hem från en kongress och känna att det inte bara har handlat om branschfrågor utan också att jag fått en personlig utveckling med mig.

Dessutom hoppas han på att många som är ute i arbetslivet nu kommer och deltar på årsmötet för att säga sin mening kring vad de vill att föreningen ska vara till för.

– Vilken medlemsnytta förväntar de sig, finns det något medlemmarna önskar mer från oss, hur ska vi se ut i framtiden. Sådana frågor vill jag gärna diskutera med medlemmarna, säger Christian Karlsson.

Sista anmälningsdagen till kongressen är den 24:e augusti. Och den görs till sgf-ghs@telia.com