6 snabba med Gabriella Banehag

0
2786

Gabriella Banehag har sedan fem år tillbaka arbetat som Customer Relation Manager på Fordonskomponentgruppen. 2015 startade hon FKG:s nätverk ”Kvinnan i Leverantörsindustrin” som har vuxit snabbt.

Nu tar hon sig an nya utmaningar och i februari börjar hon sitt nya jobb som projektledare för Elmia Subcontractor.

Text: Elisabeth Anderberg

Foto: FKG

Berätta kort om dig själv?

– Jag bor tillsammans med man och tre barn i en 60-talsvilla i den gamla delen av Kungälv, där Göta och Nordre älv möts, granne med Bohus fästning.

Alla tre barnen håller på med idrotter, så mycket av min fritid läggs i ishallar och idrottshallar runt om i Sverige. Övrig tid spenderar jag gärna med en god bok eller med ett pass på gymmet. Jag jobbar i dagsläget som Customer Relation Manager på FKG.

 

Du var med och startade FKG:s kvinnonätverk, varför tyckte du att det behövdes?

– Att fordonsindustrin och industrin i allmänhet är mansdominerad är nog ingen nyhet för någon. Varje år arrangerar FKG en konferens som samlar runt 500 deltagare från både Sverige, Europa och från övriga världen. Det var när jag stod på scenen under konferensen 2014, som tanken slog mig på allvar. Att titta ut över publikhavet och i stort sätt bara se män! Då ställde jag mig frågan om det faktiskt är så här det ser ut i branschen, att det alltså bara är män? Under marsmånad året efter startade FKG nätverket ”Kvinnan i Leverantörsindustrin” – dels för att skapa en mötesplats för kvinnliga ledare, men också för att får svar på min fråga – hur många kvinnor har faktiskt ledande positioner inom fordonsindustrin?

 

Hur har resan med nätverket varit, har du några speciella minnen?

– OJ vilken svår fråga. Alla träffar vi har genomfört har varit speciella på sitt sätt. Det är alla fantastiska kvinnor som deltar som gör den ena träffen intressantare än den andra.

Under hösten 2018 genomförde vi en Digitaliseringskurs för nätverket ihop med RISE IVF och Produktion2030. Förutom två kurstillfällen så var vi även i Stuttgart i tre dagar för att ta reda på mer om Industri 4.0 och om tyska företag ligger lång fram vad gäller digitalisering. Allt ur ett kvinnligt perspektiv så klart.

Resan gav oss många intressanta lärdomar och att få resa runt med delegation med endast kvinnor var något helt nytt för mig och för FKG. Något vi gärna gör igen.

“I den allt mer digitala värld vi lever i tror jag på det personliga mötet”

Varför tackade du ja till jobbet som projektledare för Elmia Subcontractor?

– Mina drygt 4,5 år på FKG har varit fantastiskt roliga och lärorika. Men efter diskussioner med Elmia så lät projektledarrollen för Subcontractor som en spännande utmaning för mig. Jag har besökt mässan varje år de senaste åren och jag har nog alltid känt något visst för den. Men att få fortsätta att jobba med underleverantörerna känns ju så klart extra kul.

Mässan lockar årligen över 1100 utställare från 30-talet länder och närmre 15 000 besökare och till det, ett gediget seminarieprogram, så självklart känns det som en fantastisk möjlighet att förvalta och fortsätta utveckla den mässan.

 

Vad skulle du vilja tillföra mässan?

– Jag har min bakgrund inom mötesbraschen, att projektleda större mässor och event sitter lite i ryggraden på mig. Innan jag började på FKG jobbade jag bland annat 10 år som konferenschef vilket gett mig god erfarenhet vad gäller att jobba som projektledare, både strategisk och operativ.

I och med jobbet på Elmia får jag ha ena benet kvar i min gamla bransch och det andra fortsatt kvar i leverantörsindustrin. Det kunde inte bli bättre!

I den allt mer digitala värld vi lever i tror jag på det personliga mötet och där ser jag Subcontractor som den naturliga mötesplatsen för industrin.

 

Kommer man att se ditt engagemang för jämställdhet även i ditt arbete på Elmia?

– Det är jag säker på att det kommer göra. Det är något jag verkligen brinner för och inte kommer att släppa. Elmia jobbar idag jämställt på många sätt, med bland annat kvinnliga projektledare för de tunga industrimässorna. Det finns mycket kvar att göra och om vi hjälpas åt, tror jag att jämställdheten inom industrin kommer att bli mycket bättre. Små insatser ger ringar på vattnet brukar jag säga. Och så är det verkligen!

Namn: Gabriella Banehag

Ålder: 48

Bor: I Kungälv, strax norr om Göteborg

Vilken låt vill du ha med som din på spotifylistan ”Gjutarlåtar”: Happier med Ed Sheeran. Detta för att Ed Sheeran är en av mina favoritartister och låten Happier för att texten är så fin och den för tankarna tillbaka till hans konsert i Hamburg i somras.