Gjuteriet i Roslagens famn

0
6077

GJUTERIET I ROSLAGENS FAMN

Roslagsgjuteriet ligger i det natursköna Herräng nära havet i Norrtälje kommun norr om Stockholm. Gjuteriet fokuserar på kortare serier med mindre och mer komplexa produkter.

Text och foto: Martin Wänerholm

Typiska produkter är maskindelar och utrustning bland annat till process-, gruv- och oljeindustrin

Roslagsgjuteriets stora lokalerna innehåller bland annat tre ugnar, både hand- och maskinformning samt ett gigantiskt modellförråd.

– VI slutade räkna antalet modeller när vi passerade 7500. Vi har någonstans mellan 7500 och 8000 modeller idag med tillhörande kärnlådor, säger Crister Ek som är vd sedan tio år tillbaka.

Crister Ek är vd för Roslagsgjuteriet. I bakgrunden en gammal skänk som på platsens långa historia med både järnframställning och gjuterier.

Att ha många modeller är en sak men hur många som används är en annan och även här är det en hög siffra. Varje år använder bolaget cirka 3000 av dessa. Det här är något av Roslagsgjuteriets kännetecken. Det handlar om förhållandevis korta serier i godsvikter upp till max 500 kg men oftast mindre och det handlar om komplicerat gods med mycket kärnor. Inte bara antalet modeller är imponerade, bolaget använder också 40-tal olika legeringar vilket syns tydligt inne i smältverket med en rad olika lådor för olika legeringsmetaller.

– En av våra styrkor sedan många år tillbaka har varit att vi kunnat anpassa legeringen till kundens behov. Det kräver kunskap som sitter både i händer och huvud men även tekniska hjälpmedel. Vi har tre gjutmästare, en gjuteriingenjör och en metallurg. Och det krävs för att hantera den typen av komplexitet vi har i verksamheten.

Det stora antalet produkter som passerar företaget under ett år innebär att snabbhet är ett viktigt ord.

– Tidigare tog det i snitt 12 minuter att byta brätt, idag tar det en minut, max två, säger Mikael Linderis som är inköpsansvarig och även en av företagets gjutmästare.

Han har på någon dag när varit i företaget 30 år och det är inte på något sätt unikt, många av de anställda har varit företaget troget i många år, fler närmare 40 år.

Mikael Linderis är inköpsansvarig och även en av företagets tre gjutmästare. Längst bort i bilden syns del av byggnad som är K-märkt.

En effektiv produktion kommer inte av sig själv. Därför har företaget arbetat med Produktionslyftet. Produktionslyftet är ett omfattande nationellt program som initierades av Teknikföretagen och IF Metall 2006. Syftet är att höja produktivitet, konkurrenskraft och utvecklingsförmåga i svensk industri och därigenom stärka förutsättningarna för lönsam produktion i Sverige. Processen bygger på principer som kopplar till Lean.

Dessutom har bolaget investerat i ny teknisk utrustning genom åren, nu senast i nya kärnskjutmaskiner samtidigt som maskinformningslinan för tyngre gods har moderniserats i flera omgångar. Men allt är inte nytt, platsen där gjuteriet ligger har en lång historia som en viktig ort för järnframställning då det var god tillgång på järnmalm och närhet till havet för intransport av kol. Crister Ek berättar gärna om platsens långa tradition.

– Det var ren malm, antalet föroreningar var mycket mindre än på andra ställen vilket gjorde att det var en bra malm att förädla.

Några av bolagets lokaler är från början av 1900-talet och är K-märkta. Även Roslagsgjuteriet har gamla anor. 2014 firade man 150 års jubileum. Gjuteriet har dock inte varit på samma plats hela tiden utan jubileet räknas från 1864 när Norrtälje gjuteri startade, vilket sedan lokaliserades till Herräng och slogs samman med Ernst V Andersson gjuteri som tidigare hade flyttat in i gruvbolagets gamla lokaler. Nötudden Invest tog över som ägare 2006, förutom Roslagsgjuteriet ingick även Storebrogjuteriet och senare även Kohlswa Gjuteri i koncernen.

Emma Ivarsson vänder formarna inför kärniläggning. Hon har arbetat på gjuteriet i fyra år.

Typiska produkter är maskindelar och utrustning bland annat till process-, gruv- och oljeindustrin. Några av de större kunderna är Bucher Emhart Glas, Metso Minerals, Bandak och TetraPak. Roslagsgjuteriet vill som många gjuterier erbjuda kunderna en helhetslösning med en helt färdig produkt. Därför har de egen vattenbaserad målning men för annan typ av efterbearbetning och ytbehandling har företaget ett stort nätverk med olika företag runt om, även inom Nötudden finns ytterligare bearbetning. Christer Ek berättar att Roslagsgjuteriet gärna utvecklar produkter tillsammans med kunderna.

– Bucher Emhart Glas och Sandvik är exempel där produkterna utvecklats med företagets teknikcenter i nära samarbete med kundernas konstruktionsinstanser. När det gäller Sandviks valsar finns t ex en unik metod som Roslagsgjuteriet och Storebrogjuteriet arbetat fram med Sandvik under tjugo års tid.

Bolagets produkter sprids över hela världen och det är något Crister Ek hoppas ska utvecklas ytterligare.

– Vi försöker vidga gränserna. I Norge är det inte så mycket fart just nu men det finns produkter där som vi vill vara med och jobba med framöver. Därför har vi en säljare där. Vi gör även försök i Ryssland, Tyskland och Holland.

Han berättar att bolaget för att möta framtiden även har börjat använda 3D-printade kärnor.

– Vi har lärt oss möjligheten att nyttja det i utvecklingen av nya produkter. Det är en teknik som våra kunder gillar skarpt och då kan vi vara med ännu tidigare i utvecklingen av nya produkter och det blir ännu tydligare markerat för oss att vi kan vara med i arbetet med prototyper.

Bolaget söker också fler produkter som kan vara mer basproduktion för att ge en lite stabilare grund. De letar också efter slitdetaljer som de kan arbeta med och har några nya applikationer i introduktionsfasen på gång riktade mot gruvindustrin.

Vid gasolförvärmning av skänkarna används lock för att minska energiåtgången.

I kommunen finns två stora begivenheter. Dels Herrängs Dance Camp som under fem veckor på sommaren lockar folk från hela världen till ett stort dansläger, dels speedway. Båda dessa är Roslagsgjuteriet med och stöttar på olika sätt. På väggen i företagets konferensrum hänger Andreas Johnssons speedwaydräkt för Roslagsgjuteriet är sponsor av Rospiggarna som har sin hemmaarena i Hallstavik någon mil från Herräng. Crister Ek förklarar att detta är ett bra exempel på hur företaget tänker.

– Vi vill verka här i Roslagen. Därför vill vi även stötta föreningar som representerar orten på ett bra sätt. Det gäller även leverantörer, vi vill inte köpa från alla möjliga håll utan när vi utvärderar så ger närhet höga poäng, förklarar Crister Ek.

Men engagemanget handlar även om branschen i stort.

– Vi vill även engagera oss i gjuterikretsar. Det är viktigt att vi jobbar tillsammans i branschen. Vi delar med oss i stort sett av allt.

 

FAKTA

ROSLAGSGJUTERIET

Bolaget har 3 ugnar med en total smältkapacitet på 5 ton.

Producerar ca 1500 ton per år.

40-tal olika legeringar.

Godsvikter upp till 250 kg i maskinformning och 500 kg i handformning.

Ca 50 anställda.