Från Vetlanda till Los Angeles

0
2567

Vetlanda gjuteri fick i uppdrag att göra en 50-års present åt Maria Montazami i form av en personlig skylt.

– Vi fick en skiss över huset som Robin sedan gjorde om som mall i datorn, berättar Jimmy Nilsson.

Tidningen Gjuteriet hälsade på hos Hollywoodfrun som är stolt över att ha svenskt hantverk i trädgården.

Text: Lotta Larsby

Foto: David Elg

Det är en härlig vårdag på den Kaliforniska kusten. Friska vindar från stilla havet svalkar oss när vi knackar på den välkända dörren till den Svenska Hollywoodfrun Maria Montazamis eleganta villa. Vi befinner oss i en av Los Angeles förorter, i ett så kallat gated community.

Maria möter oss i dörren med ett glatt leende. Redan när vi stiger in i entrén är det tydligt att här bor någon som valt varenda detalj med omsorg.

Maria visar oss in genom huset och ut i den stora trädgården på baksidan. Där står dagens huvudattraktion och anledningen till vårt besök. I Marias trädgård står nämligen ett stycke Svensk hantverkshistoria i form av en gjuten skylt. Skylten fick Maria i gåva vid sin 50-årsdag av de goda vännerna Malin och Kent Plateryd från Sverige. De hade låtit skylten tillverkas på Vetlanda Gjuteri som en överraskning åt Maria. På skylten finns Marias hus avbildat, tillsammans med texten Welcome to the Montazamis och en Svensk, Persisk och Amerikansk flagga.

Skylten står i en lummig liten sitthörna med utsikt över både huset, swimmingpool och basketplan i miniformat. Maria berättar att skylten gärna blir ett samtalsämne när familjen har gäster. Hela familjen, även om alla barnen numer är utflugna, är väldigt stolta över skylten och det hem dom växt upp i. Flaggorna på skylten visar de olika arv som familjen Montazami representerar. Maria med sitt Svenska ursprung, hennes man Kamran som har Persiska rötter och såklart Usa som alla deras barn är födda i.

Maria berättar att ursprung är viktigt för henne, och att det även går igen i hennes inredningsstil. Visst tycker hon det är roligt att följa trender och berättar att hon var först ut i bostadsområdet att ändra om både hus och trädgård till den ljusa trend som gäller just nu. Men, vill hon förtydliga, att även om hon ändrade om hela stilen till ljust och fräscht från murrigt och mörkt, valde hon att göra det med ett hållbarhetstänk. Hon berättar att hon bland annat behöll utemöblerna eftersom de var i god kvalitet och inköpta för att hålla i många år, och istället uppdaterade textilier och detaljer så att helheten gav ett helt nytt uttryck. Kära konstverk som skylten från Småland, är detaljer hon aldrig skulle göra sig av med.

Vi talar vidare om valet av gedigna material och gott hantverk. Det tror Maria är något hon värderar lite extra högt som Svensk, eftersom vi har en så lång historia av skickligt hantverk. På frågan om skylten kommer att gå i arv svarar hon att sonen Nicholas definitivt kommer att få ärva skylten eftersom han är den enda som kommer behålla namnet Montazami.

– Vad döttrarna kommer att heta för konstigt, det får vi väl se! skrattar Maria, men håller med om att det kanske blir läge att låta fler skyltar tillverkas så att alla fyra barnen kan få med sig varsin, som minne av sitt älskade barndomshem.