Pannkaksslagg i gjutjärn vinner Formex Sustainability Award

0
161

Svenska företaget Lursta Cast Iron är vinnaren av Formex Sustainability Award 2024. Företaget får priset för sin väldesignade, lokalt influerade och långvariga pannkakspanna gjord av återvunnet skrot.

Formex Sustainability Award är inne på sitt andra år och i likhet med föregående upplaga ansökte företag med sina produkter. Formex hållbarhetsjury nominerade då totalt sju bidrag som också ställs ut på mässan. Årets vinnare är svenska Lursta Cast Iron med en klassisk produkt i modern tolkning – pannkaksslaggen “Arvet”.

Juryns motivering lyder:

Exceptionellt hantverk och ett konsekvent fokus på hållbarhet kännetecknar denna nykomling. Både pannkaksgrillen och dess lillasyster, portionsmorteln, är gjorda av lokalt återvunnet skrot och avfall från den närliggande fabriken. Gjutprocessen innebär återvunnen sand och gjutjärnet behandlas med rapsolja från åkrar bara ett stenkast bort. En guldstjärna för kommunikation, som förmedlar att produkterna kan smältas ner och förvandlas till något annat – men framför allt är de ett lån från kommande generationer.

Vinnaren av Formex Sustainability Award 2024 är Lursta Cast Iron!

John Andersson, medgrundare och designchef på Lursta Cast Iron, tog emot den unika prisstatyn av återvunnet glas designad av Marie-Louise Hellgren under Formex pressfrukost.

– Att få det här priset känns otroligt betydelsefullt och viktigt för oss på Lursta, en bekräftelse på att vårt hållbarhetsarbete och insatser för att minimera vår miljöpåverkan uppmärksammas och uppmärksammas. Priset ger oss motivation och energi att fortsätta hitta nya lösningar för att ständigt förbättra och bidra till en mer hållbar produktion, säger John Andersson.

Valet att skapa en pannkaksgrill speglar både tradition och intresse för mat. Grillen är en ikonisk del av svensk matkultur, förknippad med positiva minnen för många. Pannkaksgrillen “Arvet” skapades för att fira svensk matkultur och återskapa känslan av att laga och äta pannkakor tillsammans med familj och vänner.

– Vi ville skapa ett verktyg för trygghetshandlingar som sträcker sig bortom någon av dess användare. Därför valde vi att göra det tydligt i förpackningen att pannan inte är din. Man lånar det bara för ett ögonblick från nästa generation, säger John Andersson.

Pannkaksgrillen “Arvet” tillverkas i företagets eget gjuteri i Lyrestad, av lokalt återvunnet skrot, produktionsrester och avfall från grannfabriken. Den gjuts i sandformar där 95 procent av sanden återvinns och grillen behandlas sedan med rapsolja från raps som skördats ett stenkast från gjuteriet. Grillen är något mindre än standardstorleken för att minska potentiellt matsvinn och är designad för att hålla i generationer, ändå är den helt cirkulär – den kan smältas ner och omformas till en ny produkt.

“Förutom den vinnande produktens fantastiska design och användarvänlighet är förpackningen och budskapet extraordinära. Genom sitt hantverk och berättande förmedlar Lursta hur viktigt det är att vara ödmjuk mot vår historia och morgondagen. Allt är bara till låns. , för en kort stund”, säger Sonja Björk Ebert, projektledare på Formex.

Formex Sustainability Award instiftades hösten 2022 för att lyfta fram goda exempel i branschen och främja hållbar utveckling. Den har delats ut årligen sedan 2023 i samband med Formex vårmässa. I årets jury ingick formgivarna Marie-Louise Hellgren och Emma Olbers, Björn Florman från Materialbiblioteket och Maria Soxbo, journalist och medgrundare av Klimatklubben.

Källa: https://www.mynewsdesk.com/stockholmsmassan/pressreleases/pancake-slag-in-cast-iron-wins-formex-sustainability-award-3297438