Ett handelskrig ligger på vågen

0
1690

2018-03-07

Den 1 mars gick president Trump ut med att han tänkte införa importtullar på stål med 25 procent och aluminium med 10 procent.

Idag presenterade EU-kommissionen ett förslag till en svarslista.  

-Jag tycker att det är bra att de agerar så snabbt, säger Bo-Erik Pers, vd för Jernkontoret.

Text: Elisabeth Anderberg

Foto: Jernkontoret

Orsaken till att Donald Trump vill sätta upp dessa tullar är att han tror att det skulle gynna den amerikanska ekonomin. Genom att göra det dyrare att importera kan man istället höja priserna från den amerikanska industrins sida.

Detta har inneburit starka reaktioner från EU:s sida, men också oro inom den svenska industrin.

Men Bo-Erik Pers är inte så orolig i dagsläget.

– I Sverige är vi väldigt specialiserade och levererar speciallösningar som inte finns att tillgå någon annanstans. Dessutom tror jag att om detta genomförs så kommer det inom kort att komma undantag, säger han.

Bo-Erik Pers tittar tillbaka till 2002 då president Bush ville genomföra liknande tullavgifter. Han fick till slut backa eftersom den amerikanska industrin sa nej. Bo-Erik Pers tror kanske inte att Trump är en man som backar, men han menar att det förslag som ligger idag kanske inte är det vi kommer att se i framtiden.

Under tisdagen var Stefan Löfven (s) på besök hos Donald Trump och ett av diskussionsämnena var just den frihandeln.

Löfvens insats har beskrivits som försiktig av politiska kommentatorer.

– Jag tror att Löfven gjorde så gott han kunde när det gäller att ta upp frågan. Problemet var att han satt i en diskussion med en man som bestämt sig. Så det var nog inte mycket mer han kunde göra, säger Bo-Erik Pers.

Idag presenterade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström delar av den svarslista som de kommer att genomföra om USA gör verklighet av strafftullarna. På listan står det en rad olika produkter som EU i sin tur kommer att lägga 25-procentiga avgifter på. Produkter det talades om var industriprodukter, jordbruksprodukter, bourbon, apelsinjuice med mera. Listan kommer att presenteras så snart alla medlemsländerna har tittat på den.

Huruvida priset på en flaska bourbon kommer att öka eller inte lägger inte Bo-Erik Pers så stor vikt vid. Däremot tycker han att det är bra att EU-kommissionen även diskuterar kvoten för stålimport i EU.

– Tullarna i USA kommer inte bara att drabba EU utan hela världen. Vart ska all stål ta vägen då? Därför är det bra av EU att sätta en gräns för hur mycket man kan importera. Vi är för frihandel, men det ska ske på justa villkor, säger han.

Bo-Erik Pers tycker inte att man inom den svenska industrin ska oro sig alltför mycket över de eventuella strafftullarna i USA. Dels eftersom det fortfarande inte har gått igenom och dels eftersom han tror att det kommer att komma undantag för import av sådant som inte tillverkas i USA – vilket är mycket av det som Sverige exporterar.

– Däremot så ligger det och väger om det kommer att bli ett handelskrig eller inte. Och det vore inte bra.

Men att sia om vilket håll vågen kommer att tippa mot, det överlåter han till någon annan.