“Detta stärker framtiden för gjuteribranschen”

0
1733

Den 22 mars gick ägarna till forskningskoncernen Swerea ut med att de har tecknat en avsiktsförklaring i syfte att ytterligare förstärka svensk institutsektor.

Två tredjedelar av Swereakoncernen går samman med RISE och en tredjedel bildar det nya institutet för stål- och gruvforskning, SWERIM. 

 

Text och Foto: Elisabeth Anderberg

 

I sitt pressmeddelande skriver man: Förändringen syftar dels till att stärka svensk institutssektors förmåga inom bland annat digitalisering, smart industri, produktionsteknik, återvinning och materialutveckling, dels till att fokusera metallforskningen för fossilfri produktion.

– Det hela handlar om från början att stålindustrin vill titta på att gå över till fossilfri smältning. Det måste forskas mer på detta av miljöskäl. Det är intressant för hela industrisverige, säger Lars Johansson ordförande för Gjuteriföreningen.

Det som idag heter Swerea MEFOS och delar av Swerea KIMAB kommer, om avsiktsförklaringen går igenom, att tillhöra det nya institutet för stål. Och gruvforskningen SWERIM.

Resterande delar, däribland Swerea SWECAST, kommer att ingå i RISE.

– Det var inget alternativ att låta Swerea SWECAST att köra eget. Det är de för små för, säger Lars Johansson och förklarar detta med att om man väljer att bryta ut stålindustrin ur Swerea så måste man också ta konsekvenserna för resten också.

Hur tror du att detta kommer att påverka gjuteribranschen?

– Branschen kommer fortfarande att ha lika mycket påverkan kring forskningen som tidigare. Och det kommer dessutom att bli en styrka för SWECAST som på sikt måste bli större.

RISE är ett samlat forskningsinstitut med kompetenser inom flera områden. Genom att ingå i RISE tror Lars Johansson att SWECAST kan bli ännu starkare än vad de är idag och att nätverket inom RISE kan innebära spinoffeffekter även till gjuteribranschen.

Idag handlar det som sagt om en avsiktsförklaring, när tror du att det kommer besked om det går vidare till beslut?

– Målet är ju att allt ska vara klart den 30:e juni så i månadsskiftet maj-juni borde det komma besked.

Tror du att detta kommer att gå till beslut?

– Ja det tror jag. Det är detaljer man jobbar på just nu som ska lösas.

Det finns de som är oroliga inför vad som händer med SWECAST i denna fråga, vad har du att säga om det?

– Jag tror att detta stärker framtiden för gjuteribranschen. Det kommer inte att bli några större förändringar mer än de positiva.

Läs även: “Industriforskningen ska stärkas”

 

Lars Johanssons val av låt till Spotifylistan Gjutarlåtar är “Fly me to the moon” med Frank Sinatra.