Succé för Gjuteridagarna

0
3265

Årets Gjuteridagar lockade omkring 200 personer, ett rekord sett till föregående år.

– Jag tror att det är det program som projektgruppen satt ihop tillsammans med ett studiebesök på Scanias gjuteri som lockat många, säger Diana Bogic från Gjuteriföreningen och en av dem som arbetat i projektgruppen.

 

Text och Foto: Elisabeth Anderberg

 

Under fem månader har projektgruppen arbetat med Gjuteridagarna. Och succén visade sig redan några veckor innan den ägde rum då man fick stänga anmälningarna eftersom det var fullbokat.

-Vi är mycket nöjda, säger Conny Oldenby som har varit projektledare i gruppen.

Programmet som projektgruppen satt ihop innehöll allt från hur företagen påverkades av beslut tagna i EU till 3D-printing i praktiken till hållbara transportlösningar till…ja ni förstår. Det var en stor bredd på föredragen.

Gjuteridagarna hölls detta år i Södertälje och självklart handlade ett av föredragen om Scanias nya gjuteri.

Thomas Lindstedt är huvudprojektledare för det nya gjuteriet och berättade om hur Scania i framtiden ska kunna göra det de gör idag fast tre gånger så mycket.

Bland annat så plockar man hem mycket av det man idag importerar.

– Vi har under tid sett att vårt gods vi gör är bättre än det vi köper. Därför känns det rätt att i framtiden producera mer själva, säger Thomas Lindstedt.

Han visade bilder över hur det nya gjuteriet är planerat och förklarade vinsten i att göra denna enorma investering.

– Det blir lättare att genomföra förändringar och lösa problem när vi har produktion, forskning och utveckling nära varandra och som därför också kan samarbeta på en annan nivå, säger han.

Reaktionerna på Scanias satsning, som är en av de största genom tiderna i Sverige, har varit positiva. Dels för att det kommer att bli ett stort kli framåt gällande hållbarhetsfrågor, men också att det visar väg på att det är positivt rent affärsmässigt att plocka hem produktion till Sverige.

Den största utmaningen för projektgruppen just nu är tiden.

– Vi har en tuff tidsplan att hålla oss till. Just nu jobbar vi med kravspecifikationer för byggnader och utrustning samtidigt som vi jobbar med markförberedning samtidigt som vi är inne i tillståndsprocessen, säger Thomas Lindstedt.

Men allt verkar i dagsläget gå som planerat och gjuteribranschen följer projektet med spänning.

I pauserna mellan föredragen fick besökarna möjlighet att gå runt bland minimässan som även den hade rekord i antalet utställare. Och så fick man chansen att nätverka med andra i branschen.

– Det är viktigt att lära av varandra, säger Mariann Ulkner från Volvo GTO som hade ett sällskap på 20 personer som var anmälda.

Med inspiration efter dagarna åkte deltagarna hem med ny kraft att ta tag i vardagen och kanske med nya idéer.

Nästa gång branschen samlas för ett större event är i Örebro i september då Gjuterikongressen äger rum.