Nya miljardaffär till Ljunghäll

0
3344

Avtal på nära 1,5 miljarder kronor har tecknats mellan en befintlig kund och Ljunghäll.

Affären tryggar produktionen i många år framöver – och kommer att leda till både nyanställningar och stora investeringar i fabriken.

Lastbilstillverkaren är sedan länge en av Ljunghälls största kunder. Nu växlas samarbetet upp ytterligare. Ljunghäll har fått förtroendet att leverera tre nya typer av komponenter till deras nästa generations motorer och växellådor, varav en innehåller ny, banbrytande teknik.

– Vi var med och lade offerter på flera komponenter, men de här sticker ut i sin komplexitet och svårighetsgrad, vilket visar att kunden har stor tillit till oss, berättar Jonas Lindblad, key account manager på företaget.

Kontrakten sträcker sig över sex år och är tillsammans värda runt 1,5 miljarder kronor. Det kan jämföras med Ljunghälls årliga omsättning på runt 1,3 miljarder.

– Vi säkrar produktionen under en lång tid framöver, och det kommer att krävas nyanställningar. Vi behöver operatörer i produktionen, projektledare, ingenjörer, tekniker och tjänstemän inom teknikområdet, säger Jonas Lindblad.

Sedan tidigare har Ljunghäll förberett sig genom att ansöka om ett utökat produktionstillstånd. Företaget behöver utöka produktionsytan och investera i nya maskiner för flera hundra miljoner kronor. Totalt kommer fabriken att byggas ut med runt 10 000 kvadratmeter.

Satsningen ger med all sannolikhet en skjuts även för Ljunghälls lokala samarbetspartners.

– Det här kommer förstås att påverka våra underleverantörer, säger Jonas Lindblad.

Att Ljunghäll lyckades kamma hem affärerna med kunden i dagens tuffa globala konkurrens grundar sig enligt Jonas Lindblad i ett redan gott samarbete, bra kvalitet och en hög teknisk standard.

– Vi har varit en pålitlig leverantör i flera år och har lång erfarenhet av gjutning. Vi hittar ofta bra tekniska lösningar och har en hög automationsnivå. Vi har alltid varit nyfikna och tidiga med ny teknik, och våra ägare möjliggör stora investeringar.

Fakta Ljunghäll:

Ljunghäll är Vimmerby kommuns största arbetsgivare och norra Europas ledande företag i sin nisch. Företaget pressgjuter aluminiumdetaljer, maskinbearbetar och monterar.

Kunderna återfinns inom tillverkningsindustrin för tunga fordon och personbilar.

Det som gjort Ljunghäll känt i branschen är bland annat företagets höga kompetens och kunnande kring maskiner, verktygsteknik och programmering som ger stor kundnytta.

På fabriken i Södra Vi arbetar cirka 550 personer. Ljunghäll har även fabriker i Tjeckien, Kina och håller på att etablera sig i Kanada.