Koldioxidutmaningar och möjligheter för aluminiumindustrin

0
172

Efterfrågan på aluminium förändras och ökar snabbt på grund av främst elektrifiering och förändringar inom fordonsindustrin. Det förväntade ökade behovet har satt mineraler för aluminiumraffinering på listan över kritiska råvaror. Vikten av aluminium och en motståndskraftig försörjningskedja övervägs nu och användningen av nordiska mineraler diskuteras i webbinariet. I samband med den massiva efterfrågan måste klimatförändringarnas påverkan hanteras. Primäraluminium har ett stort koldioxidavtryck, och forsknings- och pilotanläggningar designas för inerta elektroder. Detta granskas i webbinariet.

På samma sätt är aluminium ett mycket återvinningsbart material, och även om återvinning har ett mycket lägre koldioxidavtryck, har hela problemet med smältning och återvinning potential att avkarboniseras. Förutom avkarbonisering är åtgärder möjliga för att fånga upp den koldioxid som släpps ut nära dess källa. Dessa ämnen tas upp i webbinariet.

När du deltar i detta webbseminarium kommer du att lära dig mer om:

  • Alternativa källor för elastisk aluminiumproduktion
  • Tillståndet i området för produktion av primäraluminium från aluminiumoxid utan koldioxidavtryck
  • Dekarboniserande smältning och återvinning
  • Utmaningar och möjligheter för koldioxidavskiljning 

Målgrupp: Detta webbseminarium är speciellt användbart för designers och leverantörschefer av aluminiumkomponentindustrier. Designer och leverantörsansvariga för bromsskivor och bromsbelägg. Slutanvändare av aluminiumkomponenter. Alla med intresse för aluminiumkompositer och slitage, och även alla med intresse i allmänhet, är välkomna!

Datum: 7 maj kl. 10.00-11.30 (CET)

Presentatörer:

Hans Frisk, Svenskt aluminium

Prof. Torbjörn Carlberg, Mittuniversitetet, Sverige

Prof. Anders Jarfors, Ingenjörshögskolan, JU

Dr. Ulf Sjöström, Swerim AB, Sweden

Registrera dig: https://ju-se.zoom.us/meeting/register/u5cpcemqrjgvHdElCvL1cMtSiGrF2WUPVzkh#/registration