H2 Green Steel säkrar finansieringsrunda om SEK 2 miljarder

0
1065
Bild: press

Pressutskick mån, aug 29, 2022

Impact-bolaget H2 Green Steel säkrar totalt SEK 2 miljarder i den första Serie B-finanseringsrundan från en utvald grupp investerare som visar starkt stöd för bolaget.

Finansieringen leddes av de nya investerarna AMF, GIC, Schaffler, tillsammans med Altor Fond V som investerat i bolaget tidigare. Swedbank Robur Alternative Equity är ytterligare en ny investerarare medan befintliga aktieägare som Vargas, Kingspan, FAM, Marcegaglia, IMAS Foundation, Cristina Stenbeck och Daniel Ek fortsätter att visa stöd för bolaget genom ytterligare investeringar.

H2 Green Steel vill driva förändring i sektorer som skapar stora koldioxidutsläpp. Man börjar med stålindustrin genom den ståltillverkning som just nu byggs i Boden och som ska drivas av grön vätgas.

– Denna finansieringsmilstolpe är en riktig förtroendeförklaring för H2 Green Steel. Trots den rådande osäkerheten i marknaden, är en satsning som vår, med både ett starkt affärscase och ett hållbart syfte, helt klart attraktiv. I denna finansieringsrunda har vi kunnat kombinera ledande industriella företag och globala finansiella institut med investerare med en stark svensk närvaro, vilket ger oss en ägarbas som klippt och skuren för framgång, säger Henrik Henriksson, VD H2 Green Steel.

Efter lanseringen i februari 2021 och stängningen av Serie A-finansieringsrundan i maj samma år, har företaget i rekordfart fått byggdom i tillståndsprocessen för verksamheten i Boden, säkrat avtal för förnybar el på 14 TWh och startat markarbetet för bygget i Boden. Nu når man ytterligare en milstolpe med nya investerare utöver den redan starka grupp som deltog i vår Serie A finansiering.

H2 Green Steel har försålt ungefär 60 procent av sina initiala produktionsvolymer, vilket visar på den starka efterfrågan på fossilfritt stål. Kunderna representerar en bredd av olika sektorer inklusive stålgrossister, rör, lätta- och tunga fordon, vitvaror och byggindustrin.

Kommentarer från investerare:

– Vi är glada att fortsätta stötta H2 Green Steel. Det passar perfekt med våra övriga investeringar som främjar den gröna omställningen, såsom OX2, Svea Solar och Vianode. H2 Green Steel har bevisat efterfrågan på dess produkter genom att ha försålt mer än 50 procent av deras initiala volymer till kunder i olika industrier från biltillverkare och vitvaror till kunder inom stålhandeln, säger Klas Johansson, Partner på Altor.

– Vi uppskattar möjligheten att vara med och investera i ett världsledande industriprojekt med potential att bli såväl en god affär för våra sparare, som en viktig pusselbit i omställningen mot ett mer hållbart samhälle. H2 Green Steel har en mycket ambitiös etablerings- och tillväxtstrategi, och möjligheterna att snabbt komma i gång och tillverka det fossilfria stål som så hett efterfrågas och behövs när världen ställer om ser mycket goda ut. Vi ser fram emot att följa bolaget som aktiva och långsiktiga ägare, säger Anders Oscarsson, aktiechef och ägaransvarig AMF.

– H2 Green Steel är en global pionjären i att tillverka fossilfritt stål och vi är glada att stötta företagets syfte att dekarbonisera industrier som är svåra att ställa om. Som en långsiktig global investerare, är GIC engagerade i att bidra med kapital till lösningar som får bort CO2-utsläpp ur världsekonomin. Vi ser fram emot att stötta H2 Green Steels ledning i att leverera det nyetableringsprojekt, säger Choo Yong Cheen, Chief Investment Officer, Private Equity på GIC.

Schaeffler AG har ett kommersiellt partnerskap med H2 Green Steel som nu stärks signifikant med ett nytt tekniskt partnerskap och en investering i bolaget.

– Att säkra leverantörskedjor och göra dem mer hållbara har hög prioritet hos Schaeffler. Vi är stolta att vara en investerare och en strategisk teknikpartner för H2 Green Steel. Tillsammans ska vi bidra till att ställa om leverantörskedjor. Genom sitt deltagande säkrar Schaeffler sin långsiktiga tillgång till grönt bandstål och stärker sitt nätverk i detta viktiga område signifikant, säger Andreas Schick, Chief Operating Officer på Schaeffler AG.

– Genom att investera i H2 Green Steel stödjer vi en effektiv produktion av grön vätgas och grönt stål, och därigenom en kostnadseffektiv koldioxideliminerande industriell transformation. Bolagets ambition att ta en ledande roll i Europa för att eliminera koldioxidutsläpp från utsläppstunga sektorer går hand i hand med vår målsättning att som investerare stötta förändringsdrivande bolag som har en stark ledning, tydligt kunderbjudande och långsiktigt hållbar konkurrenskraft, säger Henrik Lundh, ansvarig för Alternativa Investeringar på Swedbank Robur.

 

Karin Hallstan, Presschef, tel: 076 842 81 04, e-post: press@h2greensteel.com

H2 Green Steel (H2GS AB) grundades 2020 med ambitionen att påskynda industrins klimatomställning med hjälp av grön vätgas. Stål, som orsakar stora koldioxidutsläpp, är H2 Green Steels första branschvertikal. H2 Green Steels grundare och största aktieägare är investmentbolaget Vargas, som också är medgrundare och en av de större aktieägarna i batteriföretaget Northvolt. H2 Green Steel har sitt huvudkontor i Stockholm och har sin första anläggning under utveckling i Boden. www.h2greensteel.com