Lokal metallåtervinning i framkant – höga krav kräver högre ambitioner

0
301

I en tid då hållbarhet och återvinning är mer aktuellt än någonsin, tar en lokal metallåtervinning steget mot att bli en allt viktigare spelare inom metallindustrin. Genom att fokusera på hållbar återvinning genom lokala samarbeten, positionerar sig Smålands Stålgjuteri i Eksjö som en ledande kraft för grönare produktion.

Det här är en verklig game-changer för metallindustrin, säger Marek Zacharzewski, platschef på W.A.C Recycling i Nässjö. För våra kunder, genom att utnyttja lokal metallåtervinning till max, kan vi skapa en mer hållbar produktionsprocess för dem som också är kostnadseffektiv. Det finns många fina svenska avsättningskanaler att skapa värdefulla samarbeten med, istället för att exportera. Efterfrågan av återvunnet material inom järn- och metaller kommer öka både inom Sverige och utomlands. I Vinning försöker vi alltid skapa smarta processer både för kund och för att minska det gemensamma klimatavtrycket tillsammans.

Jakten på hållbara lösningar – aktiv hos Smålands Stålgjuteri
Ett konkret exempel på hur lokal metallåtervinning förbättrar hållbara processer, är det lokala samarbetet mellan W.A.C och Smålands Stålgjuteri. W.A.C hjälper gjuteriet med högkvalitativt klippskrot av återvunnet material för att passa in på de höga kvalitetskraven för en perfekt smälta, som gynnar slutproduktens kvalitet. Hos gjuteriet går all metall vidare till kund, eller egen omsmältning. Inget går till spillo, inte ens energin. Smålands Stålgjuteri ligger nämligen i framkant på många hållbara områden, jakten på energibesparingar är ständigt igång och investeringar har gjorts för att ta tillvara på all industriell spillvärme från gjuteriet.
– Vi tror på framtiden och att möta kunder och omvärldens krav, då detta driver utvecklingen framåt, säger produktionschef Rikard Celinder, från Smålands Stålgjuteri

Metallindustrin står inför en rad utmaningar när det gäller att minimera sin miljöpåverkan. Med detta i åtanke, kommer den lokala återvinningen behöva erbjuda fler lösningar som inte bara är hållbara, men också ekonomiskt effektiva för att klara kraven.

– Vi kan genom smarta samarbeten alla se fram emot en grönare och mer hållbar framtid inom metallindustrin, det tror vi starkt på inom Vinning-koncernen avslutar Marek.

Källa: Mynewsdesk