Gjuteriteknik är självförsörjande på el

0
1096

Gjuteriteknik i Värnamo investerade redan för 20 år sedan i ett vindkraftverk utanför Falkenberg. Men sedan dess har de investerat i ytterligare två lokala vindkraftsprojekt.

Och nu är de inte bara självförsörjande på el.

– Vi har till och med en överproduktion, säger Peter Abrahamsson till Värnamo Nyheter.

Men det har inte bara handlat om att bli självförsörjande på grön el utan man har även arbetat med att sänka elförbrukningen.

Till Värnamo Nyheter berättar Jonas Abrahamsson att de under fem års tid lyckats sänka förbrukningen per producerade kilo färdiga zinkdetaljer med 30 procent. Bland annat har åtgärden med belysning med rörelsesensorer sparat kilowattimmar motsvarande elförbrukningen i upp till två villor.

Till tidningen berättar de också om en annan åtgärd de vill tillämpa efter tips från Ikea, ett arbete med kompressorluften. En av Ikeas leverantörer hade kommit på att tryckluft som tas in via en nordvägg är en grad kallare och därför blir det mer luft per liter.

– Tryckluft är ingen stor grej för oss och det handlar bara om en besparing på 10 000 kronor om året, säger Jonas till VN.

– Men så börjar man tänka i banor att det ändå är en villa om året som vi kan åtgärda med en meter kanalrör genom väggen, fyller Peter i.

För brödraparet är energifrågan viktig och de funderar ständigt på nya alternativ.

– Om mina barns generation en dag tycker att det här med vindkraft var en dum idé så kan de montera ner och inom några år växer det mossa på platsen. Men det kan du inte göra med kärnkraften, säger Jonas Abrahamsson till Värnamo nyheter.