Europeiska gjuterier uppmanar EU till konkreta industripolitiska åtgärder i en tid av geopolitisk omställning

0
169

Pressutskick EFF (European Foundry Federation) juni 2025

EFF:s ordförande Chiara Danieli kräver erkännande, stöd och skydd för att säkra Europas strategiska gjuterisektor och motverka avindustrialisering.

Soave, Italien – 13 juni 2025 – Den europeiska gjuterifederationen (EFF) betonade idag det akuta behovet av ett avgörande skifte i EU:s industripolitik. Under EFF:s ordförande Chiara Danielis tal vid Assofonds årsstämma, den italienska gjuteriföreningen, riktades ett tydligt budskap till branschledare, experter och institutionella representanter. Danieli lyfte fram den allvarliga situation som Europas gjuterier befinner sig i och efterfrågade omedelbara samt konkreta åtgärder från Bryssel för att säkra sektorns framtida konkurrenskraft och Europas industriella suveränitet.

Gjuterier, ofta en “osynlig men helt avgörande” sektor, är oumbärliga för produktion av viktiga komponenter till en rad strategiska industrier som fordonsindustri, mekanik, flyg- och rymdteknik, verktygsmaskiner, byggnation och energiproduktion.

Sektorn är dock nu fast i ett “dödligt skruvstäd” bestående av geopolitisk instabilitet, växande protektionism och snabbt stigande kostnader. Den globala ekonomiska modellen, som länge byggt på multilaterala handelsavtal, är i kris. Danieli pekade särskilt på Kinas “överproduktion”, ofta driven av dolda subventioner, miljöbrott och frånvaro av sociala standarder, som ett tydligt medel för att uppnå ekonomisk dominans. Samtidigt stänger USA sin marknad och inför handelshinder genom sin “America First”-politik. Europa däremot förblir “exponerat, sårbart, splittrat och ofta oförmöget att agera enhetligt”.

Samtidigt leder ambitiösa regelverk inom Green Deal, även om de är välmenande, ofta till att de är “ogenomförbara i det nuvarande sammanhanget”. Regler som REACH, nya BREF-standarder, utsläppsbegränsningar och CSRD har snabbt drivit upp kostnaderna för europeiska gjuterier. Detta gynnar i praktiken icke-europeiska konkurrenter som verkar under betydligt lindrigare regelverk. Koldioxidtullarna via CBAM, som på pappret är ett bra verktyg, är alltför komplicerade och ofta ineffektiva för små och medelstora företag. Istället skapas administrativa bördor utan att fullt ut stoppa oschysst konkurrens. Sammantaget riskerar detta att påskynda Europas avindustrialisering.

Som svar på dessa kritiska utmaningar framför EFF, genom ordförande Danieli, ett antal brådskande krav till EU:

  • Erkänn gjuterier som en strategisk sektor: Gjuterier lyser med sin frånvaro i viktiga EU-strategier som Net-Zero Industry Act, trots att branscher som vätgas och batterier är helt beroende av gjutna komponenter. EFF kräver att en viss andel europeiskt innehåll ska vara ett krav för att få tillgång till subventioner och offentliga upphandlingar, för att undvika beroende av komponenter “Made in China”.

  • Genomför sammanhängande klimatpolitik: Miljöskydd måste gå hand i hand med möjligheten för europeisk industri att överleva och blomstra. Politiken måste förhindra att gjuterier tvingas lägga ned och flytta verksamheten till länder där “det är billigare att förorena”.

  • Säkra tillgång till investeringsfonder: Små och medelstora företag i sektorn behöver tillgång till finansiering för innovation, digitalisering, värmeåtervinning, energieffektiva moderniseringar och robotisering.

  • Utveckla en europeisk strategi för utbildning och kompetens: Den snabba förlusten av tekniska färdigheter kräver en gemensam europeisk plan med bland annat nätverk av skolor, ett industriellt Erasmus-program och underlättade utbyten mellan företag och utbildningsinstitutioner i hela Europa.

  • Upprätthåll europeisk standardisering för att försvara kvalitet: Det är avgörande att förhindra att offentliga upphandlingar godkänner enklare icke-europeiska standarder. EFF förespråkar ett “europeiskt kvalitetsmärke för spårbarhet och hållbarhet” för gjutna komponenter och betonar att standarder är ett effektivt verktyg för att skydda den europeiska marknaden.

  • Etablera en gemensam energipolitik: Detta är en grundläggande förutsättning för sektorns överlevnad och konkurrenskraft.

EFF är aktivt engagerade i dessa avgörande frågor och samarbetar med medlemsorganisationer kring tullförhandlingar, utveckling av gemensamma verktyg för att mäta koldioxidavtryck och deltar i dialoger med EU-kommissionen om CBAM och utsläppshandelssystemet (ETS). Ordförande Danieli betonade att EFF:s uppdrag är att förstärka sektorns röst i Bryssel och att synliggöra gjuteriernas strategiska roll för att säkerställa Europas suveränitet, försvar och frihet.

Som sammanfattning uppmanar EFF Europa att “förvandla löften till konkreta åtgärder”. Att sänka energikostnader, förenkla regelverk, säkerställa tillgången till kritiska råvaror och stödja företagsinnovation är “avgörande behov” för att förhindra avindustrialisering. “Ett verkligt suveränt Europa är ett Europa som producerar. Som gjuter. Som arbetar. Som inte överlåter allt till finansmarknader eller import,” avslutade Danieli.

Om EFF
EFF är paraplyorganisationen för de nationella europeiska gjuteriföreningarna. Organisationen, som grundades 1953 under namnet CAEF (Comité des Associations Européennes de Fonderie), representerar 22 medlemsländer i Europa. EFF arbetar för att främja de ekonomiska, tekniska, juridiska och sociala intressena för den europeiska gjuteriindustrin. Samtidigt driver EFF aktiviteter för att utveckla de nationella gjuterinäringarna och samordna deras gemensamma internationella intressen.

Huvudkontoret är beläget i Bilbao. EFF representerar 4 400 europeiska gjuterier med cirka 260 000 anställda och en omsättning på 39 miljarder euro. Varje år rekryteras omkring 20 000 arbetare och ingenjörer inom den europeiska gjuteriindustrin. De största kundsektorerna är fordonsindustrin, allmän verkstadsindustri, byggsektorn samt elteknikindustrin. Det finns ingen industriell sektor som existerar utan gjutna komponenter.

Mer information finns på eff-eu.org och på LinkedIn: EFF.